Radost děčínské zoo: Kapybara, ta se s jídlem nepárá! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Radost děčínské zoo: Kapybara, ta se s jídlem nepárá!

Mami, já se teď trochu přitulím.
Mami, já se teď trochu přitulím. (Foto Zoo Děčín)

Jsou mu teprve dva týdny, ale už hoduje společně s dospělými! Mládě kapybary má stejně jako jeho rodiče rádo zeleninu a přijímat pevnou stravu začalo už den po porodu. Přesto však bude ještě dva měsíce kojeno matkou. 

V děčínské zoo jsou z mláděte nadšení. Dočkali se ho po dlouhých třech letech! „Naše zoo se věnuje chovu kapybar vodních už 25 let. Za tu dobu se zde narodilo celkem sedm mláďat, poslední dvě v roce 2015,“ uvedla mluvčí zoo Alena Houšková. Odchov se však tehdy nevyvedl a chovatelé se proto rozhodli dovézt »novou krev«. Z belgického zoo ve městě Planckendael dovezli samce a k němu dvě samice z Mnichova. „Skupina si dokonale sedla,“ uvedla mluvčí.

Největší hlodavci

Kapybary vodní pocházejí z tropických krajů Jižní Ameriky východně od And. Patří mezi zvířecí rekordmany, jsou totiž největším žijícím hlodavcem na světě. Mohou dorůstat do hmotnosti až 80 kilogramů, délka jejich těla dosahuje až 1,3 metru.

Milují vodu

Kapybary vodní se vždy zdržují blízko vody. Jsou výbornými plavci a dovedou se i potápět. Vodní prostředí vyhledávají nejen kvůli bohatým travním porostům, které spásají, ale i z termoregulačních důvodů, neboť na souši se jejich mohutné tělo rychle přehřívá.

No jo, salátek. To není špatný. A pak si dám ještě to oranžové.

Radost děčínské zoo

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.