Triky gueréz z pražské zoo: Ocas jako kormidlo a pláštěnka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Triky gueréz z pražské zoo: Ocas jako kormidlo a pláštěnka

Zahrajem si na honěnou.
Zahrajem si na honěnou. (Foto Aha! – Karel Kopáč, Profimedia.cz)

Jejich světem jsou koruny stromů. Guerézy pláštíkové v pražské zoo mají své fígly, jak se ve větvích udržet, i když přijde vítr a déšť, nebo třeba vzrušená debata.  

Příroda guerézy pro život na stromech dokonale vybavila. Ocas jako kormidlo, voděvzdorná pláštěnka, na rukou mají silné dlouhé prsty a palec jim chybí. „Zakrněl, jelikož by jim překážel, když se chytají větví,“ vysvětluje zooložka Romana Anděrová. Naopak ze stejného důvodu, aby se mohly pevně přidržet nohama, mají palec na nich na rozdíl od člověka protistojný. Při skocích jim zase pomáhá kormidlovat dlouhý huňatý ocas.

Když přijde bouřka a vichr, usadí se pevně ve větvích, schoulí se do klubíčka a drží se nohama. Ani déšť jim nevadí. „Voda jim po dlouhé a husté srsti stéká jako po pláštěnce. Na kůži nepronikne,“ dodává zooložka. V Zoo Praha mají tyto stromové opice proti nečasu ještě jeden fígl. Schovají se do domečku.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.