Opička ošklivka: Čím červenější, tím lepší! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Opička ošklivka: Čím červenější, tím lepší!

Čím červenější, tím lepší!
Čím červenější, tím lepší! (Foto Profimedia.cz)

Ze tmy zvědavě hledí dvě potměšilá očka. Pohled proniká až do morku kostí. A když se děsivý tvoreček uakari šarlatolící (Cacajao calvus) odhodlá vylézt na světlo, polije vás horko. Vypadá jako hlavní hrdina z hororu. Je ošklivý, zarudlý, po těle huňatý, na hlavě plešatý. A smrdí! Bubák jeden…

Navíc je doslova po čertech mazaný. Ve dne se vydává na lup k lidským obydlím a v noci se skrývá v hustých korunách stromů.

Přátelští »rockeři«

Opička uakari dosahuje výšky od 40 do 60 centimetrů a oproti ostatním primátům má kratičký ocas – měří jen něco málo přes 15 centimetrů. Obývá tropické pralesy v Brazílii, Kolumbii a Peru. Pohybuje se především v záplavových oblastech. V období sucha se s oblibou rochní v mělkých vodách či bažinách, když se ale koryto řek vylije, žije výhradně na stromech. Tenhle rudohlavý fešák má rád společnost. Utváří skupiny, které mohou mít až 100 členů a dále se dělí na menší »rodinky«. Jednotliví opičáci se vzájemně dorozumívají hlasovými a tělesnými projevy, především pozicí ocasu a »rockerským« pohazováním hlavou. A protože jsou velmi přátelští, nedělá jim problém přijmout mezi sebe i příslušníky jiného zvířecího druhu.

Červená je dobrá

Je to velký gurmán! Rád si pochutná na ovoci, které chodí krást lidem. Sem tam ale »zblajzne« i různé květy či semena, případně nějakého toho hmyzáka. Za potravou zvládne během dne urazit i pětikilometrovou vzdálenost. V noci si však dopřává zasloužený odpočinek v korunách stromů.

Rudou barvou se uakari nepyšní nadarmo. Čím je totiž jeho hlava červenější, tím je daný jedinec zdravější. Samičky si pak podle barvy vybírají svého partnera – přece by nezaložily rodinu s nemocným opičákem, že? Během námluv navíc samci vydávají silný zápach, kterým své budoucí družky vábí. 
A světe, div se, uakaří dámy si pokaždé vyberou ty nejsmradlavější z nich.

Zbytek najdete v tištěném nedělním Aha!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.