Mladý Vodňan opustil tátu: Do tepla neodletěl, kvůli zranění | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Mladý Vodňan opustil tátu: Do tepla neodletěl, kvůli zranění

Mladý Vodňan se dostal do záchranné stanice s poraněným křídlem. V Makově se dával dohromady.
Mladý Vodňan se dostal do záchranné stanice s poraněným křídlem. V Makově se dával dohromady. (Foto pro Aha! – Jan Landa, Záchranná stanice Makov)

Nedobrovolnou koupelí v rybníce poblíž záchranné stanice Makov na Písecku skončila snaha vypustit mladého čápa Vodňana juniora do volné přírody. Pochroumané křídlo mu nedovolilo nabrat výšku a pták spadl do vody.

Ochránci přírody, kteří o čápa přes měsíc pečovali a doufali v jeho uzdravení, museli okamžitě jednat. „Na shánění loďky nebyl čas. Čápa bylo třeba co nejdříve vylovit z rybníka. Ani jsem nestačil shodit tričko,“ popsal šéf záchranné stanice Libor Šejna, jak se pro čapího juniora vrhl do vody. Podle ochranářů letěl pták velmi nízko a v letu byla vidět nedostatečná funkce křídla. Putoval proto zpátky do záchranné stanice, kde zřejmě přečká zimu.


Mládě odchytli pracovníci stanice začátkem srpna poblíž hlavního silničního tahu u Vodňan. Na čápa, který se tam pohyboval víc dní, byl vyhublý a neměl žádné viditelné zranění, je upozornili svědci. „Ukázalo se, že je to jeden z potomků známého čápa Vodňana, o kterého jsme se ve stanici starali celé dva roky, než se uzdravil. Je to zvláštní pocit držet jeho potomka v náručí. Uvidíme, jestli se dostane do kondice jako jeho táta,“ řekl Šejna.


Táta Vodňan je slavný
Vodňana seniora srazil v dubnu 2014 poryv větru z hnízda na komíně ve Vodňanech. V záchranné stanici Makov se dostával do kondice dva roky, než se ho podařilo vypustit. Na cestu dostal »batůžek« se solární vysílačkou, která zaznamenává jeho pohyb. Od té doby je z něj jeden z nejsledovanějších čápů na světě. Přežil přelet nad válkou zmítanými státy, když se vydal zimovat na Arabský poloostrov, pohyboval se v Jemenu a Sýrii, přečkal i letošní mrazivou apokalypsu v Bulharsku, při které zahynuly tisíce ptáků vracejících se domů. S partnerkou letos přivedl na svět čtyři potomky. Smůla se tak čapí rodině lepí na nohy...

Víte, že...
...čáp Vodňan senior se vydal za teplem do jižních zemí už 30. srpna? Podle signálu z vysílačky zatím bez problémů doletěl do Turecka. Loni vyrazil na jih 7. září.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.