Unikátní výstava v Brně: Tohle je křišťálová »lebka zkázy« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Unikátní výstava v Brně: Tohle je křišťálová »lebka zkázy«

Slavná křišťálová lebka
Slavná křišťálová lebka (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš)

Na první pohled jsou k nerozeznání od originálů! Na unikátní výstavě v Brně je mezi dalšími skvosty k vidění třeba i replika 3500 let staré křišťálové lebky Mayů. Tu vybrousil z jednoho krystalu přírodního křišťálu čínský brusič. 

Skvosty pocházejí ze zemí celého světa. „Pro zajištění všech exponátů jsme se propojili s nejlepšími odborníky z Evropy, USA, Indie, Austrálie, Hondurasu a Číny,“ upozornil kurátor výstavy Ondřej Rea. Návštěvníci uvidí například repliku turínského plátna, maketu největší rukopisné knihy světa, známé jako Ďáblova bible, tajemnou Tutanchamonova válečnou trubku, sumerskou hvězdnou mapu, Voynichův rukopis napsaný neznámým písmem či starověký disk z Faistu, hliněný kotouč s tajuplnými znaky a symboly uspořádanými do spirály.

Codexgigas neboli Ďáblova bible
Největší rukopisná kniha světa vážící 75 kilogramů. Její maketu vyrobilo knihařství Fogl a Rambová v Žamberku. Sepsána byla ve 13. století v podlažickém klášteře. Za třicetileté války ji zcizila švédská vojska, dnes je ve vlastnictví Královské knihovny ve Stockholmu.

Tajemná kniha
Je napsaná neznámým písmem doplněná a záhadnými ilustracemi z 1. poloviny 15. století. Císař Rudolf II. věřil, že je dílem anglický badatel Rogera Bacona. Spekuluje se také o Leonardu da Vinci. Nyní ji vlastní Yaleova univerzita.

3600 let starý hliněný kotouč
Byl nalezen v roce 1907 v troskách paláce Faistos na Krétě. Pokrývají jej nerozluštěné znaky a symboly ve spirále. Podle jedné z teorií mohl být kotouč strojově čitelný blíže neurčeným starověkým zařízením.

Tutanchamonova trubka
Kopie stříbrné válečné trubky faraona Tutanchamona nalezená roku 1923 v jeho hrobce. Je označována jako hudební zbraň hromadného ničení. Podle legend její rozeznění přinášelo tragické události a válečné konflikty.

Slavná křišťálová lebka
Replika 3500 let staré relikvie, označované také jako Lebka zkázy. Nalezla ji v roce 1927 dcera cestovatele Mitchell-Hetgese u mayského města v Belize. Lebka údajně mění svou průhlednost, pohled do jejích očí vyvolává hypnotické stavy. Ve světě se našlo 12 podobných nálezů, tato lebka je označována za nejpropracovanější.

Turínské plátno
Kurátor výstavy Ondřej Rea kontroluje kopii turínského plátna vyrobenou certifikovanou firmou v zámoří. Relikvie měla být v kontaktu s tělem Ježíše Krista krátce po jeho ukřižování. Na plátně je otisk mužské postavy v životní velikosti, řada badatelů se ale domnívá, že jde o středověký podvrh.

Kdy a kde?
Kde: Letohrádek Mitrovských v Brně
Kdy: Od 15. 9. do 2. 12. 2018, úterý až pátek 10 – 16, sobota až neděle 10 – 17hodin
Za kolik: Dospělí 120 Kč, děti do 15 let 60 Kč
Bližší informace: www.letohradekbrno.cz



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.