Pan vetešník Pavel Kuře: Poskládal jsem První republiku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Pan vetešník Pavel Kuře: Poskládal jsem První republiku

Pan Kuře ukazuje úlovek, bednu od piva z roku 1842.
Pan Kuře ukazuje úlovek, bednu od piva z roku 1842. (Foto Aha! – Martin Pekárek)

Každý z nás doma najde kousek, o kterém si řekne, že by se hodil do muzejní sbírky. Pan Pavel Kuře má takových nálezů tolik, že z nich poskládal muzeum celé. Když procházíte jeho královstvím, jste návštěvníkem mnoha dekád, toho, jak se měnila republika, která právě slaví 100 let. Berte to jako exkurzi do historie naší země...

Pan Kuře udělal z nenápadné vesničky Martinice u Dolních Kralovic ráj hledačů starých pokladů. Na zámku totiž jednak vytvořil obří vetešnictví, kde můžete trávit celé dny, a teď ze svých nejlepších objevů seskládal expozici k výročí republiky. Kdo ho někdy potkal, ví, že je to velký srdcař a svou práci dělá s neutuchající vášní. Proto nás ani nepřekvapilo, že dát dohromady toto muzeum mu trvalo pouhé dva měsíce. „Já jsem jednoho dne řekl, že udělám výstavu, chtěl jsem ukázat, že to jde rychle. Snil jsem o ní ale od začátku, deset let jsem sbíral věci. Myšlenka je rychlá, kdybych za sebou ale neměl ty roky, nešlo by to,“ říká milovník artefaktů z první republiky. Jeho nadšení se dalo dohromady s velkou kreativitou a za chvíli bylo hotovo. Pronajal si stavení vedle zámku, kde byl velký prázdný prostor. A najednou se mu hodily dveře z celého činžovního domu, které dostal před dvěma lety od kamarádů. Vytvořil tak jednotlivé místnosti a mohlo se začít stěhovat. Měl přesně promyšlené, co kam dát, a že si projde své nekonečné sbírky, protřídí je a skvosty vystaví. Jenže se mu podařilo prozkoumat sotva 20 procent a už bylo plno.

Výstava s příběhem
Rychlost zrodu výstavy Zlaté české ručičky o řemeslech ale na kvalitě expozice vůbec poznat není. Vejdete a hned se ocitnete v jiném čase. Tahle podívaná totiž není jen o jednotlivých kouscích ve vitrínkách, procházíte se přímo jednotlivými obchody. Pan Kuře koupil třeba celý koloniál smíšeného zboží nebo kompletní rolety žižkovského obchodu. A co víc, zná jejich historii, poutavé příběhy a zajímavosti. Třeba proč se pražená káva nedávala zpět do jutových pytlů, ale do papírových kornoutků.

Koloniál
Vše, co v tomto obchodě vidíte, je autentické, je to koloniál Františka Manna z Divišova. Byl to tak schopný podnikatel, že obchod udržel i v krizi po válce. Myslel ale i na druhé, právě za války tajně pomáhal těm, kteří jídlo neměli. Na horní polici jsou vystavené originální tresti, ze kterých se připravoval alkohol. Pan Mann prý míchal tak dobrou kmínku, že k němu pro ni jezdil i generál Rudolf Medek. Tady si na svoje účinkování v seriálu Bylo nás pět zavzpomínal herec Oldřich Navrátil, jeho postava Vendelína Bajzy koloniál také provozovala. Prostě se přijel podívat...

Celý článek si můžete přečíst v tištěném vydání nedělního deníku Aha!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.