Salon Podolská opět otevřel: Do pasáže plné módy zve výstava o legendě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Salon Podolská opět otevřel: Do pasáže plné módy zve výstava o legendě

Prostory muzea se proměnili v pasáž, kde ve výlohách září modely Salonu Podolská.
Prostory muzea se proměnili v pasáž, kde ve výlohách září modely Salonu Podolská. (Foto Aha! – Robert Klejch, UPM)

Celý její život připomínal velkolepé drama! Zažila úspěch i pád. Hana Podolská založila a vedla nejznámější módní salon Československa. Její osud a tvorbu nyní připomíná nová výstava.

Než se Haně Podolské (†92) začalo říkat česká Coco Chanel, urazila ještě jako Johanna Vošahlíková, švadlena z malé krejčovské dílny založené v Nuslích roku 1905, dlouhou cestu. Od včera ji mapuje výstava Umělecko-průmyslového muzea v Praze. „Salon Podolská se stal nejprestižnějším v celé společnosti, její práci se snažili všichni napodobovat,“ připomněla Aha! Eva Uchalová, kurátorka výstavy, v níž je k vidění 48 elegantních modelů i řada doplňků v expozici vystavěné do podoby pasáže s výkladními skříněmi a dílnou v patře. Tam je dokonce možné osahat si látky, z nichž Podolská šila nádherné róby i pohodlné, ale elegantní odpolední šaty. Připomínají dílo ženy, která se za patnáct let, kdy byla skutečně na vrcholu, stala nezapomenutelnou. „Byla společenská, otevřená, nedělala rozdíly mezi lidmi,“ dodala ředitelka muzea Helena Koenigsmarková.

Podolská jako fenomén doby

Hvězdou zářící daleko za hranicemi hlavního města se Podolská stala po roce 1914. Už vdaná se přestěhovala do luxusního bytu v paláci Lucerna na Václavském náměstí a otevřela tu legendární Modelový dům Hany Podolské. Dveře si u ní podávaly hvězdy filmového plátna. Adina Mandlová, Hana Vítová nebo Nataša Gollová. Navíc Podolská vydávala módní časopisy Móda a vkus a Eva. Její modelky fotil František Drtikol. Šít si u ní nechala i tehdejší první dáma Hana Benešová jíž se snažila napodobit i Marta Gottwaldová. Té ale nikdy neslušely, možná i proto že v pase měla 118 centimetrů.

Za úspěch zaplatila samotou

Po zlatých časech přišla jedna krutá rána za za druhou... V roce 1926 Podolské umírá manžel, roku 1935 pak i starší syn. Po emigraci snachy a kreslířky salonu do USA v roce 1948 skončil ve vězení mladší syn, později emigroval i on a s matkou se již nikdy neviděli. Největší rána Podolskou stihla roku 1948, kdy byl její salon znárodněn a stal se Oděvní službou Eva. Jako prodavačka tu Podolská pracovala do roku 1954, kdy přišla definitivní výpověď. Zemřela opuštěná 15. února 1972, majetek odkázala pečovatelce, která se o ni starala. Salon byl jako Oděvní služba Eva provozován ještě 19 let do roku 1991, kdy byl úplně uzavřen.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.