Tohle je počítačový pravěk! V muzeu oživili staré »kompy« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Tohle je počítačový pravěk! V muzeu oživili staré »kompy«

Zahrajte si »pravěké« hry.
Zahrajte si »pravěké« hry. (Foto Aha! – Jana Ulrichová)

Tak na tomhle se »pařily« hry v 80. letech! Pamětníci si nostalgicky zavzpomínají, zatímco jejich děti zřejmě nebudou věřit vlastním očím. Vždyť tehdejší počítače neuměly ani zlomek toho, co jejich dnešní telefony...

Výstava Retrogaming, která je nově otevřena v lounském muzeu, návštěvníky přenese do časů počítačových začátků. K vidění jsou první československé počítače i zahraniční »kompy«. Ty u nás byly většinou k dostání jen v Tuzexu. „Výjimkou byl počítač značky Sharp, který byl jediný volně dostupný na trhu. Vozil se k nám díky výměnnému obchodu s Japonskem,“ uvedla pracovnice muzea Lenka Macová.  Nechybí ani první notebook, herní konzole a různá paměťová média včetně disket. Součástí výstavy je i takzvané pařanské doupě, kde si mohou zájemci vyzkoušet staré funkční počítače s původními hrami.

Zahrajte si »pravěké« hry

Součástí výstavy je i tzv. pařanské doupě čili herna, kde si mohou zájemci vyzkoušet tři staré funkční počítače s původními hrami a také počítače s tzv. emulátory, které simulují staré počítače v novém kabátě. K dispozici je i arkádový videoautomat české výroby z roku 1992.

IQ 151, 1987

Legendární a často zesměšňovaný školní počítač určený pro výuku programování. »Íqéčko« se vyrábělo v ZPA Nový Bor od roku 1985. Počítač trpěl velkým přehříváním, nekvalitní klávesnicí a nedostatkem softwaru. Výroba byla ukončena v roce 1990 kvůli neschopnosti konkurovat západním počítačům.

SHARP MZ 821, 1984

Japonský počítač, který měl vestavěnou kazetovou mechaniku. Do Československa se dovážel díky výměnnému obchodu, kdo měl štěstí nebo dobré známosti, sehnal ho v běžné prodejní síti.

HERNÍ KONZOLE ATARI 2600, 1982

Tehdy nejúspěšnější herní konzole, vyráběná od roku 1977. Zpopularizovala využívání mikroprocesorové technologie a her na ROM cartridgích. Od roku 1984 se prodávala v omlazené verzi Atari 2600 Jr.

COMMODORE 128D, 1985

Tohle byl nejvyspělejší 8bitový počítač této americké značky, ve své době občas mezi českými uživateli přezdívaný »komouš«. Oproti předchůdcům byl vybaven rychlejším procesorem, větší pamětí, integrovanou disketovou jednotkou a oddělenou klávesnicí.

DIDAKTIC GAMA, 1987

Byl neoficiálním klonem britského počítače Sinclair ZX Spectrum, který se vyráběl ve Skalici na Slovensku. Byl to první široce rozšířený počítač u nás, který způsobil herní mánii.

NOTEBOOK EPSON HX-20, 1982

Byl prvním notebookem na světě. Má zabudovaný nejen displej, ale i tiskárnu a malou kazetovou mechaniku. Je v kufříku, tedy v originálním balení. Používal se pouze pro práci, hry na něm s ohledem na malý displej hrát nešly.

TESLA CM 7202, 80. LÉTA MINULÉHO STOLETÍ

Videoterminál (klávesnice s monitorem) používaný jako vstupní a výstupní jednotka k východoevropským minipočítačům odvozeným od různých modelů amerického počítače PDP–11. IBM

COMPAQ PRESARIO 425, 1994

PC určený pro domácnosti. Neobvyklé spojení počítače s monitorem bylo typické spíše pro konkurenční Apple Macintosh. Kromě operačního systému MS-DOS 6 měl předinstalovánu jeho nadstavbu Windows 3.1.

SCHNEIDER CPC 464, 1984

Počítač s monochromatickým monitorem GT 65 byl německou verzí britského 8bitového počítače Amstrad CPC 464. Ten byl rozšířen především v západní Evropě. Byl dodáván i ve verzi s barevným monitorem.

AUDIO SONIC PP 940, 1977

Jde o jednu z mnoha verzí první generace herních konzolí. Obsahuje už více variant her včetně těch, které využívaly světelnou pistoli.

MERA BLONIE D–100, 1989

Polská devítijehličková tiskárna, která se vyráběla od roku 1984. Je to jedna z prvních malých stolních tiskáren, které byly k dispozici. Tiskla rychlostí 100 znaků za sekundu.

SLUŠOVICKÉ DISKETY

Na výstavě nechybějí ani záznamová média včetně disket různých tipů a velikostí, které se vyráběly od roku 1971. Osmipalcové diskety vyrábělo i prominentní JZD Slušovice, a to pro vlastní počítače řady TNS (Ten Náš Systém).

AUDIO SONIC PP 940, 1977

Jde o jednu z mnoha verzí první generace herních konzolí. Obsahuje už více variant her včetně těch, které využívaly světelnou pistoli.

KDY A ZA KOLIK? VÝSTAVA RETROGAMING

Kde: Muzeum Louny

Kdy: úterý až pátek 9 až 17 hod., sobota až neděle 10 až 17 hod.

Za kolik: dospělí 20 Kč, děti, studenti, důchodci 10 Kč



Přečtěte si
koliaska
31. 3. 2022 • 10:24

Jo, tak s tímto byste u dnešních dětí bohužel asi neuspěli. Na druhou stranu já věřím, že některé ty staré hry klidně mohly být docela zábavné. Když vidím co je populární teď. Dcera například pořád hraje takové ty bubble shooter hry na http­s://ww­w.hr­ajzdar­ma.cz­/onli­ne-hry/bubble-shooter-kulicky a já to absolutně nechápu. Zkoušela jsem to, ale vůbec mě to teda nebavilo. Nevím co na tom vidí. Asi jsem na to moc stará, no.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.