Oblékala Mandlovou, skončila jako prodavačka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Oblékala Mandlovou, skončila jako prodavačka

Krásnou a obdivovanou prvorepublikovou hvězdou byla Adina Mandlová (†81) i díky úchvatným róbám od Podolské.
Krásnou a obdivovanou prvorepublikovou hvězdou byla Adina Mandlová (†81) i díky úchvatným róbám od Podolské. (Foto: M. Přibyl, G. Urbánek, O. Kocourek, UPM)

Hana Podolská (†92), které se říkalo česká Coco Chanel, byla symbolem elegance. Její hvězdné modely nosila Mandlová, Vítová i Gollová. Byla opravdu velice úspěšná, za což později zaplatila krutým osudem.

Podolská začínala na přelomu 19. a 20. století jako obyčejná švadlena, tehdy ještě pod jménem Johanna Vošahlíková. Vše se ale změnilo v roce 1908, kdy si díky bohatému manželovi Viktoru Podolskému otevřela vlastní živnost v pražských Nuslích. Hana výborně ovládala šicí stroj, zvládala ale i reklamní um. Její dílna měla proto opravdu velký úspěch.

Důkazem toho je i fakt, že se už v roce 1914 přestěhovala do luxusního bytu v paláci Lucerna na Václavském náměstí a otevřela si legendární Modelový dům Hany Podolské, ve kterém bylo i kloboučnictví a kožešnictví.

Po roce 1948 však přišla bolestná ztráta. Tento salon byl komunisty znárodněn a přejmenován na Oděvní službu. Díky osobní přímluvě manželky Klementa Gottwalda Marty mohla Podolská v podniku zůstat aspoň jako prodavačka. V roce 1954 však dostala definitivní výpověď. Tato kdysi slavná návrhářka nakonec zemřela opuštěná 15. února 1972. Svůj zbylý majetek odkázala pečovatelce, která se o ni starala.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.