Unikátní vědecko-umělecké dílo v Českých Budějovicích: Bohyně má klín z motýlků! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Unikátní vědecko-umělecké dílo v Českých Budějovicích: Bohyně má klín z motýlků!

Studentky přírodovědecké fakulty Kristýna a Aneta Sládkovy (24) obdivovaly mikrárium mezi prvními.
Studentky přírodovědecké fakulty Kristýna a Aneta Sládkovy (24) obdivovaly mikrárium mezi prvními. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská)

Bohyně Země Gaia, jejíž klín tvoří hejno motýlků, bradavky šnečí ulity a tělo má poskládané  z  brouků, lastur, tasemnic a uschlých rostlin...Takovým uměleckým dílem se chlubí Biologické centrum Akademie věd ČR.

S unikátním nápadem, jak propojit vědu, přírodu a umění přišli vědci v Českých Budějovicích. Inspirací jim bylo přírodovědné muzeum v Londýně, kde jsou vystaveny biologické vzorky na mikroskopických sklech.


„Celkovou podobu díla vymyslel sochař Michal Trpák. V centru prosvětlené stěny je bohyně Země, která je složena ze živočichů a suchých květů pocházejících ze sbírek Biologického centra,“ popsal parazitolog Roman Kuchta, který stál u vzniku díla nazvaného Mikrárium. Zabírá 4 metry širokou stěnu od podlahy až ke stropu. Kolem reliéfu bohyně je nalepeno symbolických 2018 sklíček s biologickými vzorky, která sloužila k vědeckému pozorování pod mikroskopem.

Víte že...
...mikrárium je volně přístupné v recepci Biologického centra AV ČR v době od 8 do 17 hodin?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.