Plzeňská zoo: Jak se krmí motýli! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Plzeňská zoo: Jak se krmí motýli!

Svatava Růžičková z Plzně dostala jako dárek k svým 13. narozeninám návštěvu zoo.
Svatava Růžičková z Plzně dostala jako dárek k svým 13. narozeninám návštěvu zoo. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka)

Motýlů, „co si vzali do hlavy, že lítat z kytky na kytku je prostě nebaví“, mají v plzeňské zoo stovky. Oni je tu totiž krmí! Nádherně vybarvení krasavci prolétávají kolem hlav návštěvníků a klidně jim usednou na ramena. A nemají nic proti, když se jim kouká do talíře...

Nedávno zde poprvé předvedli krmení motýlů veřejnosti v nedávno otevřeném tropickém pavilonu představujícím přírodu Filipín. Vytvoření iluze této ostrovní země jihovýchodní Asie přišlo na 16 milionů Kč. Motýli pocházející i z Thajska, Indie či Malajsie létají mezi lidmi. Ti se jich mohou dotýkat a pozorovat je při krmení.

„Dáváme jim měkké ovoce jako kiwi, banány či hroznové víno. Do mističky jim ještě naliji sladký nektar pro ptáky, dochucený speciálně pro ně medem,“ prozradil ošetřovatel Vlastimil Cihlář (53). Tohle motýli dostávají každý den půl hodiny po poledni při krmení před lidmi. Ráno ještě dostávají ovocné šťávy. A jací motýli jsou nejkrásnější? „Otakárci. Ti se lidem líbí nejvíce,“ dodal Cihlář.

Kupují je v Anglii

Motýlů poletuje mezi lidmi 180 až 200 kusů. „Žijí jen deset dní až dva týdny. Pak uhynou. Zajímavostí je, že housenky, ze kterých se motýli po zakuklení vylíhnou, se dožívají 3 až 5 týdnů,“ řekl Cihlář. Motýly si nechávají posílat z Anglie. V pátek je objednají a v úterý je už mají.

Jídlo s výkladem

Novinkou je komentované krmení motýlů každý den vždy od 12.30 hodin. „Návštěvníci uvidí přípravu jejich potravy a mohou se ošetřovatelů zeptat i na věci, které je konkrétně zajímají. O důvod víc k návštěvě pavilonu Filipíny a zoo,“ uvedl ředitel zoo Jiří Trávníček.

Filipínský pavilon

Plzeňská zoo ho otevřela letos v listopadu. Kromě motýlů jsou zde k vidění i další živočichové žijící v tropické přírodě Filipín. „Máme zde dva kriticky ohrožené krokodýly filipínské. Ty chová naše zoo vůbec poprvé ve své více jak devadesátileté historii. Plazy nám půjčili ze zoo v Protivíně, kde přišli na svět,“ dodal mluvčí zoo Martin Vobruba.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.