Papírový drak nepřátele otráví | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Papírový drak nepřátele otráví

Pro návštěvníky není nebezpečný, jed se uvolní až při jeho pozření.
Pro návštěvníky není nebezpečný, jed se uvolní až při jeho pozření. (Foto Aha! – Karel Kopáč, shutterstock)

Je špatný letec, jen se vznáší jako papírový drak. Pouze při vzletu dokáže ztuha párkrát mávnout křídli. Babočka idea leuconoe se může zdát snadnou kořistí pro predátory, ti z ní však mají »vítr«. Je totiž jedovatá!

„Na rozdíl od ostatních druhů se spíše pomalu vznáší, než aby poletovala. Zkrátka jako drak vyrobený z papíru ve větru,“ potvrzuje Eva Smržová, kurátorka výstavy motýlů v Botanické zahradě v Praze-Troji. Bezbrannou svačinkou pro ptáky motýl není. „Jeho housenky se živí takzvanými toješťovitými rostlinami rodu Tylophora, díky tomu jsou jedovatí i později jako dospělci. Ptáci to dobře vědí a nechají je být,“ doplnila Smržová.



Mění barvy
Černo krémový motýl s rozpětím až 15 centimetrů, žije v deštných lesích jihovýchodní Asie. Jako housenka často mění podle stáří barvy. „Mění se poměr mezi černou a bílou v její kresbě,“ vysvětlila Eva Smržová. Když se rozhodne zakuklit, nečekaně vytvoří lesklou zlatou kuklu s černými puntíky.

Víte, že...
...motýlí výstavu ve skleníku Fata Morgana můžete navštívit denně až do 26. května od 9.00 do 19.00? Vstupné do celé zahrady, nejen na výstavu, je 150 Kč, pro děti za polovic.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.