Unikátní kolekce modelů aut sběratele Maciolka: Angličáci kam se podíváš! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Unikátní kolekce modelů aut sběratele Maciolka: Angličáci kam se podíváš!

K vidění jsou tu tisíce aut.
K vidění jsou tu tisíce aut. (Foto Aha! – Jana Ulrichová)

Modely aut, mezi nimiž vynikají legendární angličáci, jsou nyní k vidění v Regionálním muzeu v Žatci. Výstava nazvaná Uber plyn! představuje sbírku Antonína Maciolka z Bělé pod Bezdězem, který ji kompletuje už 45 let.

Mezi vitrínami plnými pestrobarevných autíček poskočí srdce malých i velkých kluků. K vidění jsou tu tisíce modelů, mezi nimiž převažují modely legendární značky Matchbox. Jsou tu hasičská a policejní auta, tahače, jeřáby, historická auta i závodní vozy včetně formulí.

Nechybí ani slavné obaly připomínající zápalkové krabičky, u nichž se Matchbox inspiroval u české firmy SOLO Sušice. Výstava je doplněna o výrobky dalších značek, jako je například Igra. „Na panelech se mohou návštěvníci seznámit s historií firem, které angličáky vyráběly či dosud vyrábějí,“ uvedla pracovnice muzea Jitka Krouzová.

Už od roku 1953

Matchbox je obchodní značka modelů aut a dalších hraček patřící nadnárodnímu koncernu Mattel. Vznikla roku1953, největší slávu zažila v době, kdy ji vlastnil její zakladatel, anglická firmy Lesney Products Company, která se zpočátku specializovala na kovovýrobu a tlakové lití. První z výrobních sérií autíček, pojmenovaná jako 1 – 75, byla koncipovaná jako dětská sběratelská edice.

Stará a nová kola

Série 1 – 75 měla dvě produkční období. Modely se v nich lišily podle použité technologie uchycení koleček. V raném období, Regular Wheels (v Česku nazývaném Stará kola), byla kolečka zavěšena na silných ocelových osách a uchycena nýtováním. V pozdějším období, Superfast Wheels (Nová kola), se kolečka zavěšovala na tenkou drátěnou osu. Autíčka tak získala rychlost a kolečka se hladce otáčela.

Autíčka z Asie

Po sérii 1 – 75 následovaly další neméně slavné výrobní a sběratelské série Matchbox, které zahrnovaly např. modely historických aut, veteránů, nazvaná Yesteryears, dále pak Major Pack, King Size, Super Kings, Hitch and Haul, Two Packs series, Convoy a další. V současnosti se autíčka Matchbox vyrábí v Asii, od roku 2016 se některé vybrané modely opět distribuují v papírových krabičkách s nápisem Matchbox.

Výstava Uber plyn!

Kde: Regionální muzeum K. A. Polánka, Husova 678, Žatec

Kdy: Úterý až pátek, 9 – 17 hod., sobota 13 – 17 hod., výstava trvá do 30. 12. 2018

Za kolik: 30 Kč, děti 20 Kč



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.