Rodičovský příspěvek - Těžký život maminek na mateřské: Jak dokáží vyjít? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Rodičovský příspěvek - Těžký život maminek na mateřské: Jak dokáží vyjít?

Michaela Hawrylková se synem Matýskem žije u přítele a přispívá mu na domácnost.
Michaela Hawrylková se synem Matýskem žije u přítele a přispívá mu na domácnost. (Foto Aha! – H. Lacinová, K. Moravcová, P. Ryšlink)

 Rodičovský příspěvek zvýšíme příští rok na 260 tisíc korun! Tento plán vlády zní ale některým rodinám spíš hořce než sladce, protože už se jich týkat nebude. Aha! vyzpovídalo matky, které si na rodičovské musí vystačit s celkem 220 tisíci. Jak se jim žilo s příspěvkem, který se přes všeobecné zdražování deset let nezměnil?

Rodičovský příspěvek*

Varianta                                Nyní                   Návrh

Čerpání do 2 let dítěte           11 579 Kč           13 684 Kč
Čerpání do 3 let dítěte              7097 Kč              8387 Kč
Čerpání do 4 let dítěte              5116 Kč              6046 Kč

*měsíčně od 6. měsíce věku dítěte

Kolik stojí první rok života:

Kočárek – 14 000 Kč*

Autosedačka – 5000 Kč*

Postýlka s výbavičkou – 2300 Kč*

Oblečení a hračky – 6000 Kč

Pleny jednorázové – 12 000 Kč

Potřeby na koupání – 4300 Kč

Lékař, léky – 1200 Kč

Jídlo – 12 000 Kč

Celkem: 56 800 Kč

(*průměrné aktuální zaokrouhlené ceny podle ČSÚ, ostatní podle průměrných cen na trhu, které se samozřejmě mohou lišit podle levnější či dražší značky)

Narodilo se méně dětí

Od zvýšení rodičovského příspěvku si vláda slibuje vyšší porodnost. Podle ekonomů jsou však tato očekávání lichá. Podle včera zveřejněných statistik se počet obyvatel Česka v 1. pololetí zvýšil zhruba o 15 400 na 10 625 449 lidí. Zásluhu na tom ale nemají novorozenci, nýbrž přistěhovalci z Ukrajiny a Slovenska. V prvních šesti měsících roku se narodilo 55 736 dětí, což je meziročně o 544 méně. Nejvíce dětí se narodilo ženám ve věku 30 let, prvorozené děti ženám ve věku 27 let.

Rodina Ryšlinkových s dvěma dětmi žije od výplaty k výplatě: Táta musí po směně taxikařit!

 Rozhodli se mít děti v nejlepším produktivním věku a chtěli je mít krátce po sobě. Za to teď Kateřina (23) a Pavel (28) Ryšlinkovi z Litovle žijí od výplaty k výplatě.

„Nelitujeme toho, ale je to těžké. Byla to naše volba, mít děti dva roky po sobě. Smutné ale je, jak málo stát rodiny s dětmi podporuje,“ konstatoval Pavel Ryšlink.

Peníze nedoplatili

Když Kateřina Ryšlinková nastupovala na rodičovskou dovolenou po narození syna Pavla (2), rozdělila si příspěvek 220 tisíc na tři roky. „Když jsme se pak rozhodli pro Lili (6 týdnů), předpokládali jsme, že nám nevyčerpanou část nějak vyplatí. Bohužel, nám to nedali a já jsem teď začala jakoby novou rodičovskou s novým příspěvkem,“ prozradila Kateřina Ryšlinková.

Pavel, Kateřina, Pavlíček a Lili Ryšlinkovi z Litovle vyžijí jen díky otci, který chodí mimo práce na tři směny ještě taxikařit.

Bez šance vyžít

Z platu otce rodiny 20 tisíc korun měsíčně a rodičovského příspěvku 6112 korun měsíčně by čtyřčlenná rodina neměla šanci vyžít. „Dvanáct tisíc nás stojí nájemné s inkasem, tři tisíce splácíme půjčku,“ prozradil otec Pavel, který pracuje jako operátor v závodě na těstoviny na tři směny. Aby uživil rodinu, jezdí mezi směnami s taxíkem.

Žádný luxus

„Vyžijeme, i když od výplaty k výplatě. Nemůžeme si ale dovolit žádný luxus v oblékání a ani v jídle. A už vůbec nemůžeme uvažovat o nějakých koníčcích, sportu nebo o nějaké rekreaci,“ konstatoval otec Pavel.

Navýšení rodičovského příspěvku o 40 tisíc korun by Ryšlinkovi přivítali. „Každá koruna je dobrá, to bezesporu. Ale po pravdě, ono to udělá tak tisícovku na měsíc a to pořád není nějaká velká hitparáda,“ konstatovali Ryšlinkovi. Podle nich by to chtělo navýšení alespoň o sto tisíc.


U přítele bydlící Michaela Hawrylková (22) z Jirkova: Nejhorší byly první dva roky

Poslední měsíc je na rodičovské dovolené Michaela Hawrylková (22) z Jirkova. Synovi Matýskovi budou totiž v říjnu čtyři roky. Zvýšení rodičovského příspěvku se jí už netýká, i když by ho prý asi jako každý uvítala. Nejhorší podle ní byly první dva roky.
„Nejvíc peněz padlo na sunar a pleny. Naštěstí se Matýsek brzy naučil na nočník a brzy jedl normální stravu. Vařila jsem, takže jsem také dost ušetřila,“ vzpomíná Michaela. Rodičovský příspěvek bere ve výši 3800 korun (snížená sazba – pozn. red.) a přispívá jim na domácnost. V Jirkově totiž žije se synem u přítele s dětmi. Nyní žádné příspěvky od státu nebere, ale když pobývala v malém bytě se synem v Mostě, tak dostávala příspěvek na bydlení.

A když finančně nevyšla, vypomohla její matka nebo otec malého.
„Na syna dostávám od jeho otce slušné alimenty, takže si nestěžuji,“ řekla Michaela. Teď už se těší do práce, také proto, aby unikla z domácího stereotypu. „Nejspíš nastoupím někam do fabriky, protože už jsem si v jedné při rodičovské pár měsíců přivydělávala. Našetřila jsem tak na dovolenou,“ dodala mladá maminka.


Maminka Michaela Bačová (31) z Karlových Varů: Nejvíc utratíme za plenky

Rodičovskou dovolenou si se svým synem Ládíkem (6 měsíců) naplno užívá sympatická Michaela Bačová (31) z Karlových Varů. S narozením potomka ale přiznává, že výdaje rodině výrazně vzrostly.

Nový člen se na rozpočtu zásadně projevil. „Nejvíce utratíme za pleny a také za kosmetiku. Něco stojí i oblečení,“ říká maminka, která před rodičovskou dovolenou učila na základní škole. I když platy v tomto oboru nejsou nikterak oslnivé, tak s rodičovským příspěvkem se to srovnávat nedá. Přivydělává si proto i jako trenérka atletického klubu.

„Čtyřicet tisíc navíc od státu bychom určitě uvítali. Vždyť jen náklady naší domácnosti se vyšplhají přes 20 tisíc. Jsem ráda, že na to nejsem sama, že jsme zajištěni ze strany manžela,“ dodává.

Michaela Bačová je se synem Ládíkem doma, ale přivydělává si jako trenérka atletického klubu SC Start Karlovy Vary.

Přečtěte si
ptacek5
12. 9. 2018 • 11:41

tak to jste ještě trošku starší ročník , ale jinak souhlas s tím, že mladším chybí trošku skromnosti a přehodnocení priorit. Trošku mi připadá, že mít dnes dítě je čistě záležitost peněz. Já osobně jsem ve 20 neuvažovala jestli na to budeme nebo nebudeme mít. Manžel vysokoškolák na vojně, já na mateřské a přesto nikdo z nás netrpěl nouzí

Inka
12. 9. 2018 • 10:22

Bohužel musím souhlasit. Navíc, dnes není problém uvařit brambor, zeleninku a kousek kuřecího, hodit do mixéru... otázka 15 minut. Nastrouhat jablíčko s piškotem... ale to by neměly čas celý den trajdat s kámoškami s kočárky, sedět na zahrádce v pizzerii a ještě žádat personál o ohřátí jídla ve skleničce v mikrovlnce...a co naservírují k večeři manželovi ? A nebo, napij se vody a spi 😂

paralenka
12. 9. 2018 • 10:19

Jako starší ročník mám trochu jiné vzpomínky - první dítě: po uplynutí 26týdenní mateřské nulový příspěvek, druhé dítě: po uplynutí mateřské 500Kč, v okamžiku dramatického zdražení věcí na děti 600Kč. Samozřejmě byly problémy s penězi, byli jsme mladí, chlap nízký plat, občas dohady! Ale když jsem zůstala sama, byl to mazec - malý plat ve školství, tatík na druhé straně zeměkoule, takže my bez alíků, nutnost přivýdělku.Nerada na to vzpomínám, dovolené jsem neznala, to až v důchodu, kdy jsem sem tam chodila na zástupy. Když chcete dítě, asi dokážete ledacos postrádat, na stát se spoléhat je krátkozraké. Takže jsem šila, pletla, prala plínky koupené ve II. jakosti, tak to prostě bylo. Dnes mohu mít radost z dětí, které studovaly a jsou úspěšné, jen do potomků se nějak nehrnou. Že by je nedokázaly uživit? Chybí skromnost a ochota změnit priority, místo značkáčů třeba obyč věci, místo drahého auťáku normální vůz....

ptacek5
12. 9. 2018 • 09:53

Jsem už starší ročník a dítě mám dospělé, ale být na mateřské nebyla nikdy hitparáda. A to jsem byla samoživitelka. Chápu, že každý chce pro své dítě komfort, ale myslím, že hodně peněz se dá ušetřit třeba tím, že dětem zadaček umyjete vodou ne, vlhčeným drahým ubrouskem, uvaříte kašičku při vaření oběda, ne drahé přesnídávky a pitíčka, operete pleny, nekoupíte, alespoň, když jste doma atd. atd. Jenomže, to v dneší době není módní.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.