RODIČOVSKÝ PŘÍSPĚVEK: 260 tisíc na dítě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

RODIČOVSKÝ PŘÍSPĚVEK: 260 tisíc na dítě!

Maminkám na mateřské by měl už brzy stát navýšit příspěvek, budou moct dětem pořídit víc potřebných věcí.
Maminkám na mateřské by měl už brzy stát navýšit příspěvek, budou moct dětem pořídit víc potřebných věcí. (iStock)

Rodičovský příspěvek se zvýší na 300 tisíc korun! Nad prohlášením vlády zajásalo srdce těch, kdo malé dítě mají, čekají nebo na něj vážně pomýšlejí. Jenže všichni si budou muset počkat. Na dohled je zatím zvýšení na 260 tisíc. A to nejdříve od půlky příštího roku.

Návrh zvýšit rodičovský příspěvek o 40 tisíc ze současných 220 tisíc hodlá předložit ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (37, ČSSD). O jeho zvýšení se snažila už její předchůdkyně Michaela Marksová (48, ČSSD), která nyní trpce poznamenává: „Cokoli v té věci bylo velice komplikované, hlavně když byl ministrem financí Andrej Babiš. Ten nechtěl dát navíc ani korunu!“

Velká šance
Nyní má ale návrh na zvýšení velkou šanci projít parlamentem. Žádná strana totiž není proti. Rodiče by se tak mohli dočkat zvýšení příspěvku už napřesrok. Druhá půlka »nášupu« slíbeného vládou, tedy dalších 40 tisíc navíc, přijde na řadu až v dalších letech. „Plánujeme navýšení rodičovské příspěvku ve dvou fázích. Nejprve o 40 tisíc korun, to bychom chtěli vyslat do mezirezortního připomínkového řízení ještě tento měsíc. Navýšení z 220 tisíc na 260 tisíc už rodiny poměrně dobře pocítí. Bude to vidět,“ uvedla Maláčová pro Aha!.

Léta zamrzlý
Příspěvek pobírá skoro 300 tisíc lidí a jeho výše zůstává stejná už deset let. Naposledy se totiž citelně zvýšil v lednu 2007. A právě tím ministryně zdůvodňuje svůj návrh. I když opozice požaduje co nejrychlejší a kompletní zvýšení dávky na 300 tisíc, Maláčová by ráda počkala na evropskou směrnici, která řeší sladění pracovního a rodinného života. „Podle toho, s jakým výsledkem bude dojednána evropská směrnice o slaďování rodinného a pracovního života, buď navýšíme rodičovský příspěvek na 300 tisíc, nebo kromě navýšení zvážíme i nějakou širší reformu,“ tvrdí.

Tři měsíce spolu?
Podoba evropských pravidel ještě není definitivní. V tuto chvíli jsou ve směrnici ale i požadavky, které nesplňujeme. „Například to, že oba rodiče mohou čerpat tuším až tři měsíce rodičovskou současně, pokud chtějí. To je věc, kterou náš systém neumožňuje. Také je navrhováno, aby minimální délka otcovské byla dva týdny. My jsme horko těžko zavedli sedmidenní otcovskou,“ říká Maláčová. Připouští ale, že pokud bude něco takového schváleno na úrovni EU, budeme je muset promítnout i do našich pravidel.

Revoluce už od ledna
Revoluci zažil rodičovský příspěvek už v lednu. Zatímco do té doby šlo čerpat maximálně 11 500 Kč měsíčně, nyní je to možné podle předchozího příjmu až do výše 70 procent denního vyměřovacího základu. Podle ministryně Jany Maláčové je o to velký zájem. „Je to věc, která má pomoci zejména otcům. Stále ještě převládá model – a je racionální, že živitelé rodiny jsou zejména muži, protože mají vyšší příjmy. Z mnoha různých důvodů. Pokud je v tuto chvíli možné 220 tisíc vyčerpat ve vyšších částkách, tak je to opatření, které může pomoci zapojit muže do péče. Protože výpadek v rodinném rozpočtu nebude tak vysoký,“ pochvaluje si.

Rodičovský příspěvek
(měsíčně od 6. měsíce věku dítěte)
varianta nyní návrh
čerpání do 2 let dítěte 11 579 Kč 13 684 Kč
čerpání do 3 let dítěte 7097 Kč 8387 Kč
čerpání do 4 let dítěte 5116 Kč 6046 Kč

UŽ ZÍTRA V AHA!: Velké srovnání růstu příspěvku a cen věcí pro děti.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.