NOVINKY VE ZDRAVOTNÍ PÉČI! Na co všechno máte nárok? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

NOVINKY VE ZDRAVOTNÍ PÉČI! Na co všechno máte nárok?

Nemoc si nevybírá.
Nemoc si nevybírá. (Profimedia)

Nemoc si nevybírá. Jenže pracanti s dřívějším datem narození přece jen stonají častěji a déle. Stát letos marodům připravil příjemnou novinku. Za dny strávené na nemocenské dostanou více peněz a nejvíc si polepší dlouhodobí marodi.

Od ledna platí novela zákona, na které »vydělají« především dlouhodobě nemocní. Zvýšily se totiž sazby, ze kterých se vypočítává denní výše dávky (nemocenské). Částka, kterou stát prostřednictvím České správy sociálního zabezpečení vyplácí za nemoc, se od 31. dne nemoci zvyšuje oproti loňsku o 6 %. Od 61. kalendářního dne nemoci pak o 12 %. Pokud budete marodit ještě déle, přihodí vám stát ještě o nějakých pár stovek víc.

Kdy platí za nemoc šéf
Marodům za jejich nemoc ale neplatí stát hned od prvního dne. Prvních 14 dní nemoci leží povinnost platit na zaměstnavateli. Ten ale nemocnému platí až od 4. pracovního dne do 14. dne nemoci a jen za pracovní dny. První tři dny tak marodi choří zadarmo. Od 15. dne se »nemocenská« vyplácí z nemocenského pojištění. Konkrétně vám peníze posílá okresní správa sociálního zabezpečení. A na rozdíl od zaměstnavatele platí i za víkendy a státní svátky. Prostě od státu dostanete zaplaceno za každý promaroděný den.

Marodit můžete rok
Promarodit se až do důchodu není jen tak. »Nemocenskou« je možné brát nejdéle 380 dnů (po odečtení prvních 14 dnů je to vlastně rok, přesněji 366 dní). Pak, pokud nejste ještě fit, si buď můžete zkusit požádat o její prodloužení, nebo o invalidní důchod.

Opilci jen půlku
Řada lidí netuší, že peníze v případě nemoci nedostane každý, kdo pracuje. Peníze, které vám za nemoc platí stát, se vyplácí z nemocenského pojištění (neplést si se zdravotním pojištěním) a získají ho jen lidé, kterým se z výdělku strhává pojistné. Ale ani stržené pojistné není zárukou, že peníze v případě nemoci musíte dostat. Lidé, kteří si způsobili dočasnou pracovní neschopnost svou zaviněnou účastí ve rvačce v opilosti, pod vlivem omamných psychotropních látek, při spáchání úmyslného trestného činu nebo úmyslně zaviněného přestupku) mají nárok jen na nemocenské snížené na polovinu.

Nárok na peníze mají pracující invalidé i důchodci
Na peníze za dny nemocenské mají právo i pracující invalidní důchodci. Pokud ale mají přiznanou invaliditu třetího stupně, mají nárok pouze na 70 placených dní v kalendářním roce. Stejný limit platí i pro pracující důchodce.

Nezaměstnaní nedostanou nic
Nezaměstnaní, kteří jsou v evidenci úřadu práce, nedostanou v případě nemoci ani korunu. Nepřijdou totiž kvůli nemoci o výdělek. Výjimkou jsou nemocní nezaměstnaní, kteří jsou v tzv. ochranné lhůtě ze skončeného zaměstnání. Ochranná lhůta trvá 7 kalendářních dnů ode dne ukončení pracovního poměru. Na ochrannou lhůtu ale nemají například nárok starobní důchodci nebo invalidé v invaliditě 3. stupně, pokud pobírají důchod.

MARODÍTE? ČÁSTKY ZA NEMOC NEJSOU NEOMEZENÉ

V nemoci a ve smrti jsme si rovni. A trochu rovnější jsou si lidé i v případě peněz, které za nemoc dostanou. Ať už vydělávají jakékoli částky, víc než »strop« dostat nemůžou. I když se maximální denní nemocenská od ledna zvýšila, tak »strop«, který stát zaplatí za promaroděný den, je 990 korun. V druhém měsíci nemoci sice vzroste, ale »jen« na 1089 korun. Od třetího měsíce je pak denní maximum1188 korun. Pokud se těšíte na tyto částky, neradujte se předčasně. Abyste na ně dosáhli, musíte mít příjem 91 078 korun a výše.

Kolik peněz dostanete za prostonaný den

7 nejčastějších otázek a odpovědí k lázeňské péči

Máte pocit, že někteří lidé jezdí do lázní každý rok, a vám přitom lékař tvrdí, že na ně nemáte nárok? Buďte aktivní! Využijte svého práva a zeptejte se sami i dalších specialistů, například svého gynekologa, ortopeda, onkologa...

1 Jak se dostat do lázní?
Pokud si myslíte, že to váš zdravotní stav vyžaduje, požádejte ošetřujícího lékaře o vypsání návrhu na lázeňskou péči. Ošetřující lékař navrhne typ lázeňské péče a lázeňské místo.

Více o tom, jak zažádat o lázeňskou péči čtěte ZDE

2 Mohu si sám zvolit místo, kde se budu léčit?
Ano. Každý pacient má právo na výběr lázní. Ale pozor. Pokud vám budou lázně schváleny, není už možné léčebné zařízení změnit.
3 Kdo mi lázně schválí?
Návrh na lázeňskou léčbu schvaluje revizní lékař zdravotní pojišťovny. Bez jeho souhlasu pojišťovna lázeňskou léčbu neposkytne. V odůvodněných případech může revizní lékař namísto komplexní lázeňské péče schválit pouze péči příspěvkovou.
4 Jaký je rozdíl mezi komplexní a příspěvkovou péčí?
Pokud je schválena komplexní péče (lidově řečeno lázně »na křížek«), pojišťovna hradí lázeňské léčení, stravování a ubytování. V době pobytu je pacient v pracovní neschopnosti. Pokud je schválena příspěvková péče, pacient si ubytování a stravování hradí sám. Tuto péči čerpá v době své dovolené a pojišťovna hradí lázeňské léčení.
5 Praktický lékař mi řekl, že nemám nárok na lázně. Ale já si myslím, že mám. Kde mě přesně informují?
Můžete se obrátit s jakýmkoli dotazem přímo na vaši zdravotní pojišťovnu nebo na kterékoli lázně. Rádi vám poradí.
6 Lázně mi zamítli. Co dělat?
Nejprve zkuste podat písemné odvolání přímo u vaší zdravotní pojišťovny, často to pomůže.
7 Co když mi pojišťovna změní místo lázeňského léčení?
Nebojte se požádat o vysvětlení. Podle platné legislativy máte právo nejen na výběr lázeňského zařízení, ale také na poskytnutí informací od zdravotní pojišťovny.

Kdy vzniká nárok na lázeňskou péči čtěte ZDE

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.