Zaměstnanci připlácejí podnikatelům na důchody! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Zaměstnanci připlácejí podnikatelům na důchody!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (profimedia)

Živnostníci se přiživují na zaměstnancích! Za podobná tvrzení dostali šéf Senátu Milan Štěch (63) a exministr Jan Mládek (57) »po ústech«. A to i z vlastních řad. Teď jim v případě výše důchodů dala zapravdu studie Akademie věd. Jenže ta, stejně jako oba sociálně demokratičtí politici, nebere v úvahu další rizika osob samostatně výdělečně činných (OSVČ). 

Odborníci Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu Národohospodářského ústavu zjistili, že podnikatelé berou v průměru o 13 procent menší důchody než ti, kteří pracují pro jiné. To v případě průměrné penze, jež činí 11 441 Kč, představuje strátu 1430 korun.

A kdyby se v penzijním systému peníze »solidárně nepřerozdělovaly«, byl by rozdíl ještě vyšší. „Odvody pojistného a starobní důchody vypočtené pouze z poloviny »zisku« jsou příčinou nízkých důchodů OSVČ, a dochází tak k redistribuci od zaměstnanců k OSVČ s jinak stejnou pracovní historií,“ potvrzuje tuto skutečnost studie. Podnikatelé prostě odvádějí málo.

Srovnat, ale…
Při zjišťování rozdílu penzí autoři počítali s důchodem zaměstnance a živnostníka, kteří letos dosáhnou důchodového věku. Oba měli průměrnou mzdu a stejnou dobu platili pojištění.

Při nástupu do důchodu se jejich penze liší o 13 procent. Podle dřívějších údajů ministerstva práce roční odvody průměrného zaměstnance na penzi v roce 2014 dosahovaly 76 116 korun. OSVČ v průměru za rok odvedla 32 184 korun, tedy ani ne polovinu! Odboráři chtějí disproporci srovnat, zástupci podnikatelů argumentují výdaji na podnikání, nejistotou či sníženou ochranou v případě nemoci či úrazu.

Ministryně varuje:
Plaťte víc, jinak…
„Lidé, kteří byli OSVČ a během svého aktivního života si platili úplně nejnižší odvody, najednou zjistí, že ten jejich důchod je naprosto minimální. Jestli nemají úspory, stávají se závislými na sociálních dávkách,“ uvádí ministryně práce Michaela Marksová (48, ČSSD).

Její úřad dokonce upozornil živnostníky dopisem, že »po 40 letech placení minimálního pojistného důchod činí asi 6500 korun«. Aby měl drobný podnikatel ve stáří oněch průměrných 11 tisíc, musel by podle České správy sociálního zabezpečení odvádět alespoň 6000 měsíčně.

Ekonom Lukáš Kovanda:
Je to spravedlivé!
„Srovnávat podmínky živnostníků a zaměstnanců je jako srovnávat jablka s hruškami. Živnostníci čelí mnohem větší nejistotě a riziku, že o svůj zdroj výdělku přijdou. Třeba i z hodiny na hodinu.

Zato zaměstnanec má v případě rozvázání pracovního poměru minimálně dvouměsíční výpovědní lhůtu, často také nárok na odstupné. Živnostníci také nemají dovolené a další výhody zaměstnaneckého poměru. Je proto spravedlivé, že platí nižší daně. Pokud už podmínky sbližovat, pak snížením zaměstnaneckých odvodů, zejména těch, které jdou z kapes zaměstnavatele.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.