Která zvířata ničí českou přírodu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Která zvířata ničí českou přírodu?

Invazivní druhy dle EU: Mýval severní
Invazivní druhy dle EU: Mýval severní (Profimedia.cz)

S pokračující změnou klimatu se u nás stále častěji objevují zvířata, která jsou domovem úplně jinde. Některá přišla sama, o rozšíření jiných se zasloužil člověk. V obou případech se jedná o špatnou zprávu, invazní druhy poškozují a mnohdy i ničí přírodu.

Norek americký
Dřív se choval výhradně na kožešinových farmách, odkud ho v několika vlnách vypustili po listopadu 1989 do přírody ekologičtí aktivisté. Dali norkům sice svobodu, ale zároveň odsoudili k smrti spoustu drobných a původních živočichů. Ti se totiž norkům nedokážou bránit, jako pronátory je nemají zakódovány v genech. Norci tak likvidují raky, žáby, hlodavce a mnoho dalších zvířat.


Psík mývalovitý
Malá psovitá šelma, dříve známá jako mývalovec kuní, je původem z Asie a k nám doputovala v šedesátých letech minulého století. Nemá v naší přírodě nepřátele, hubí původní druhy a často přenáší vzteklinu i prašivinu. Je rozšířený už prakticky všude, myslivci jich ročně uloví kolem pěti tisíc. Je to zřejmě jediná obrana, jak omezit jeho výskyt.

Plzák španělský
Z Pyrenejského poloostrova se díky vývozu zemědělských komodit – zejména sazenic – přes Francii a Švýcarsko rychle dostal i k nám, poprvé v roce 1991. Působí obrovské škody v zemědělství a na zahrádkách, a protože nemá přirozené nepřátele, rychle se šíří. Je prakticky nezničitelný, možná ho omezí hlístice, které vědci studují a nasazují zatím pokusně jako biologickou zbraň budoucnosti.

Mýval severní
Pochází ze Severní Ameriky a do Evropy se dostal vývozem jako domácí mazlíček. K nám se dostal ve druhé polovině minulého století a je rozšířen zejména v západních Čechách a povodí řeky Moravy. Sežere úplně všechno, a protože výborně šplhá, likviduje hnízda s ptáčaty. Přenáší leptospirózu, vzteklinu a zvláštní škrkavku, která je pro člověka smrtelná.

Rak mramorovaný
Do volné přírody u nás ho zřejmě vypustili nezodpovědní akvaristé (jedním z jeho prvních výskytů bylo jezírko v Praze-Troji), kteří ho chovali jako nenáročného a dekorativního tvora. Přenáší ale račí mor a šíří se nekontrolovaně, protože se množí partenogeneticky – z neoplozených samičích vajíček se líhnu další samice. Na mnoha místech už vyhubil původního raka říčního.  

Kdo ještě?
Mezi další invazní druhy zvířat, která se nekontrolovatelně šíří v ČR, jsou např. ondatra pižmová, karas stříbřitý, želva nádherná nebo střevlička východní.   

Co je invazní druh
Invazní druh – zvíře nebo rostlina – je druh na daném území nepůvodní, člověkem zavlečený, který se nekontrolovatelně šíří a vytlačuje původní druhy. Může likvidovat ekosystémy a působit ekologické i ekonomické škody. Zítra čtěte, jaké invazivní rostliny nás ohrožují!

Když člověk škodí sám sobě
Výmluvným svědectvím škodlivého zásahu člověka do přírody je osud koz bezoárových, žijících od roku 1953 na Pálavských vrších. Udržovaly stepní charakter krajiny, protože spásaly invazní nálet křovin. Po listopadu 1989 je ekologičtí aktivisté – jako nepůvodní druh – odstranili a stát nyní platí tamní obyvatele, aby jejich stádečka koz a ovcí nyní dělala to, co kdysi kozy bezoárové...  

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.