PEKELNÉ VEDRO: Velký tropický rádce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

PEKELNÉ VEDRO: Velký tropický rádce

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. (Shutterstock)

Letošní horké léto si někdo užívá, jiný vedrem trpí. Co ale dělají tropické teploty s naším tělem? Zatímco vlasy strádají, ženská prsa jsou prý krásnější. Mozek jede na plné pecky, zato žaludek zleniví.

Sex
Horko přeje lásce. Jelikož se v něm zvyšuje produkce hormonu melatoninu, díky kterému jsme bdělejší, více flirtujeme. Navíc v ženském i mužském těle stoupá hladina testosteronu a díky němu zesilují sexuální touhy.

Mozek
Má výrazně vyšší spotřebu kyslíku. Sluneční záření povzbuzuje část středního mozku citlivou na světlo. Tím stoupá produkce stresových hormonů, ale i hormonů štěstí neboli endorfinů. A tak i když spíme méně, náš mozek funguje rychleji.


Vlasy
Kštice trpí. Vlivem UV záření, které ničí pigment, ztrácejí vlasy barvu a lesk. Navíc pokožka hlavy se více potí a z těla tak vyplavuje více škodlivin.

Plíce
Ty se pořádně nadřou, jelikož tělo v horku jede na vyšší výkon, potřebuje také více kyslíku. Naše vdechy jsou proto delší a hlubší.

Oči
Jsou v největším ohrožení. Žádná jiná část lidského těla není na škodlivé UV zářením tolik citlivá jako spojivky a čočky. Horko také oči extrémně vysouší. Tělo proto zvýší vylučování slz z 38 mg za hodinu na 50 mg.

Prsa
Při vedru se tělo lépe prokrvuje a to pozitivně ovlivňuje ňadra. Působí plnějším a pevnějším dojmem. Horko nahrává i erotice. Díky většímu prokrvení jsou prsa při dráždění citlivější.

Srdce
Srdce tepe o sto šest. Z běžných asi 60 úderů za minutu zvyšuje výkon až na 90. Ve svalech a pokožce koluje až o 80 procent více krve než obvykle. Tělo se tak ochlazuje.

Žaludek
Ten v horku nejvíc zleniví. Pohyby jeho stěn se při trávení zpomalí až o 20 procent v porovnání s chladným počasím. Jídlo pak leží déle v žaludku. Je proto vhodná lehká strava. Tučnou žaludek ve vedru zpracovává až 10 hodin a nám je těžko.

Močový měchýř
Jelikož se tělo ve vedru více potí, aby se ochladilo, náš močový měchýř přejde na úsporný režim. Vylučování moči se proto v horku sníží asi o 30 procent. Při silném pocení se spotřeba tekutin zvýší z 1,5 litru na 2,5 litru.

Pokožka
Až sedm litrů potu denně vylučují dva milion potních žláz, které jsou v lidském těle. V horku jsou tenké cévy neboli vlásečnice v pokožce roztažené na maximum. Jimi stoupá krev tělem vzhůru, a proto máme v hicu růžovější, někdy až do červena, obličej.

Kytky schnou, nebo se vaří
Horké a především suché počasí »mučí« i zahrádky a květiny vysázené v truhlících a květináčích. Když jim dáte vody málo, usychají, když moc a ve špatnou denní dobu, vaří se.  
Levandule a rozmarýna si v suchém teplu lebedí, jiné byliny a květiny ale hynou. Přesto se podle botaniků nemusíme obávat toho, že by se do budoucna naše zahrádky výrazně změnily. „František Ringhoffer II. si v roce 1848 zapsal do svého deníku – naposledy pršelo v květnu a pak až do září ani kapka. Takže sucho v naší zeměpisné šířce zase není nic tak neobvyklého,“ řekl Aha! botanik Václav Větvička.



Pozor! Kapky jsou jako lupy
Jak v horku ošetřit zahrádky a květiny na balkonech? Radí mluvčí botanické zahrady v Praze Klára Hrdá...
...zalévejte jen ráno nebo pozdě večer a nikdy ledovou vodou, ta škodí.
...květiny nezalévejte v horku a ty zasazené v nádobách nepřelévejte, může to podpořit plísňové choroby a rostlina odumře.
...na listech by neměly zůstat kapičky vody, působí jako lupa a květinu propálí.
...rostliny v menších nádobách, je-li to možné, nenechávejte na výhni.
...na zahradě nekropte povrch půdy hadicí, ale raději zem prolijte z kýblu větším množstvím vody. Za dva až tři dny můžete podle potřeby zalít. Řada rostlin má totiž kořeny v hloubce a voda z hadice, je-li země vysušená, se k nim nedostane. Dříve se odpaří.

Zvířata se koupou, sprchují a jedí zmrzliny
Sprchy, bazény a zmrzliny nejsou v horku jen doménou lidí. Nadšeně si je užívají i zvířata v zoologických zahradách.
Lední medvědi v pražské zoo se potápějí v bazénu, v němž  má voda teplotu do 6 °C. Chladí se ve vodopádu, mají k dispozici také ledovač a trysky s rosením. „Jako pochoutku dostávají zmrzlinu ze zamražených ryb, ovoce a zeleniny,“ uvedla mluvčí zoo Lenka Pastorčáková. Stále mokří jsou i psi pralesní. Ne nadarmo se jim říká vodní psi. Jsou to skvělí potápěči a rádi se pod hladinu dívají, co by ulovili.  
S vysokými teplotami se obtížně vyrovnává i řada obyvatel brněnské zoo. I tady se lední medvědi osvěžují v bazénu. Kropení dělá zase dobře například lamám či tapírům. „Zvířata mají nepřetržitý přístup k vodě, případně se můžou schovat v ubikacích,“ uvedl mluvčí zoo Michal Vaňáč.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.