Babské rady: Zažeňte hmyz bylinkami | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Babské rady: Zažeňte hmyz bylinkami

Komár.
Komár. (Wikipedia)

Jaro je dobou nelítostných nájezdů škůdců na zahrádky. Můžete se bránit chemií, nebo můžete chytře osázet záhony rostlinami, které nejen zdobí, ale také zahánějí nevítané návštěvníky. Víte, které to jsou?

Hráz proti slimákům
Pokud se bojíte žravých plžů, pomáhá olemovat záhon aromatickými bylinami, kterým se vyhýbají. Pomáhá:
* šalvěj
* tymián
* bazalka
* rozmarýn
* majoránka
* máta
* fenykl
* petržel
* kopr
Z květin slimáky odpuzuje levandule, frézie, denivka, ibišek, hortenzie, pivoňka, náprstník, měsíček, kostival, kosatec nebo vratič obecný. Repelentní účinek má také lichořeřišnice, kerblík, yzop lékařský a hořčice.


Zažeňte hmyz
Na záhonky pod okna, či do okenních květináčů také můžete vybrat „strážce“, kteří hmyz nepustí dál. Výborně se osvědčily muškáty a afrikány, z bylin máta, šalvěj, bazalka nebo yzop. Můžete také parapet posypat suchými květy šeříku, nebo ořešákovým listím.

Stopka komárům
Levandulové záhony se komárům příliš nelíbí a stejně tak je zahánějí tabákové listy a květy. Levandulové záhony odpuzují i dotěrné komáry. Do letničkového záhonu můžete pustit i vratič obecný se žlutými drobnými kvítky.


Bylinky do prádelníku
Otravnými spolubydlícími jsou také moli. Pomáhají proti nim plátěné sáčky s vratičem, levandulí nebo kousky cedrového dřeva. Pokud nemáte k dispozici rostliny, můžete použít i cedrový či levandulový aromatický olej. Stačí navlhčit olejem vnitřek dveří od šatníku a vaše oblečení je na dva až tři týdny v bezpečí.

Další spojenci v boji se slimáky
Nejlepším způsobem, jak se zbavit plžů, je vzít si na pomoc jejich přirozené nepřátele. Slepýše tedy ze zahrady určitě nevyhazujte. Slimáky ale požírají také ježci, ropuchy, skokani, střevlíci, rejsci a někteří ptáci. Vysoká tráva nebo jezírko vám slimáčí predátory pomohou nalákat.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.