Právě teď krásný keř kvete a jeho vůně je cítit všude: Co nevíte o ŠEŘÍKU! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Právě teď krásný keř kvete a jeho vůně je cítit všude: Co nevíte o ŠEŘÍKU!

Šeřík kvete právě v těchto dnech. Pokud chcete využít jeho léčivé síly, pospěšte si, za pár dnů květy zmizí.
Šeřík kvete právě v těchto dnech. Pokud chcete využít jeho léčivé síly, pospěšte si, za pár dnů květy zmizí. (Aha! – Jan Čada, Karel Kopáč, Profimedia.cz)

Jeho první sazenice přivezl do Paříže císařský vyslanec Ghislain de Busbecq z Konstantinopole v roce 1656. Měl štěstí, že ho tam spatřil v plném květu, ale po návratu domů mu dalo hodně přesvědčování, že – až vykvete na novém místě – tenhle obyčejný keř všechny uchvátí svou krásou.

Symbol májových zahrad a parků je nezaměnitelný a lidé z jeho divoké formy – šeříku obecného - vyšlechtili více než třicet druhů (čínský, karpatský, přepadavý, amurský, hacientokvětý atd.), Šeřík roste takřka všude, je nenáročný a nevyžaduje zvláštní péči. Kromě estetického působení na lidské smysly, zejména zrak a čich, má ale i zcela prozaické využití.

Šeřík jako léčivo

I když je dnes šeřík vnímán převážně jako květinová dekorace, naši předkové ho využívali při léčení různých chorob a neduhů. Květy sbírali zásadně v květnu, kdy je nejvíc rozkvetlý a při stmívání, kdy šeřík nejvíc voní (odtud i jeho název: šero – šeřík) a sušili je nebo používali čerstvé, mírně podrcené.

Při malárii a horečce

Do třídecilitrové sklenice napěchujeme zhruba do třetiny jejího obsahu dobře omyté čerstvé listy šeříku. Zalijeme je dvěma decilitry vodky a necháme týden odstát na teplém a tmavém místě. Pak procedíme a při nemoci užíváme padesát kapek třikrát denně.

Při migréně

Plně rozvinutý a mírně podrcený květ šeříku namočíme buď do bílého vína, nebo octa. Zabalíme do plátna a jako obklad přiložíme na čelo nemocného. Necháme působit půl hodiny a pokud bolest neodezní, opakujeme ještě jednou s čerstvým šeříkem.

Proti bolestem žaludku

Čaj ze šeříku nejenže dokáže zklidnit rozbouřený žaludek, ale osvědčil se i při potřebě zrychlit metabolismus (zácpa), proti bolestem v krku, při revmatismu nebo záchvatech dny. Šeříkový čaj se připraví z hrsti čerstvých nebo i sušených květů, které necháme dvě hodiny louhovat ve čtvrt litru vroucí vody. Pijeme neslazený!

Pro očistu organismu

Nejvhodnější pro očistnou kúru, která působí vysoce antioxidačně a dokáže tělo zbavit škodlivin, nashromážděných za zimu, je šeříkový sirup. Jeho výhodou je, že ho lze ředit s vodou, čajem, limonádami nebo minerálkami. Vždy v poměru pět dílů tekutiny na jeden díl sirupu.

Příprava sirupu:

Ingredience:

*1 díl květů,
*2 díly vody,
*2 díly cukru,
*citronová šťáva

Vodu svaříme s cukrem a ještě kypícím roztokem zalijeme květy, čerstvé nebo sušené. Čtyřiadvacet hodin louhujeme a pak scedíme. Roztok vaříme na mírném ohni do doby, než se na jeho hladině začnou objevovat velké a pevné bubliny. Odstavíme z hořáku, necháme dvě hodiny chladnout a slijeme do vymytých lahví, které pevně uzavřeme. Užíváme podle potřeby.

Šeříkový krém

Sušené květy šeříku nadrtíme na jemný prášek a smícháme s lékařskou vazelínou v poměru, který sami zvolíme (někomu vyhovuje víc aromatický krém, někomu méně). Na pleť krém naneseme vždy v půlhodinových kúrách, nejlépe před spánkem. Je rovněž možné čerstvé nebo sušené květy přidat do tradičních pleťových krémů, pokožka bude vonět »po šeříku« ještě hodně dlouho.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.