Rajčaty ku zdraví: 7 důvodů, proč si je zamilovat!
Jsou nesmírně zdravá a skvěle chutnají. A když zrovna není jejich sezona, najdete je zakonzervovaná v každém obchodě. Věděli jste, že tepelně upravená rajčata jsou v lecčem zdraví prospěšnější?
1. Vařená jsou účinnější
Rajčata obsahují vyšší dávky lykopenu, červeného rostlinného barviva, který pomáhá likvidovat volné radikály v těle. Lykopen se uvolňuje především tepelnou úpravou, takže rajčata jsou více prospěšná tepelně upravená než v syrovém stavu.
2. Snižují krevní tlak
Rajčata jsou skvělým zdrojem draslíku, který pomáhá snižovat krevní tlak, má dobrý vliv na funkci nervového a svalového systému a podporuje správnou činnost srdce.
3. Proti špatnému cholesterolu
Díky obsahu červeného pigmentu lykopenu snižují »špatný« cholesterol a naopak zvyšují »dobrý« cholesterol.
4. Pro silné kosti
Podle vědeckých studií zlepšuje lykopen zdraví kostí a oddaluje výskyt osteoporózy.
5. Na ostřejší zrak
Obsah vitaminu A dělá z rajčat potravinu výbornou pro zrak. Je důležitý pro správné fungování sítnice, dobré vidění za slabého světla a také vidění barev. Také hraje roli při vývoji zraku dětí.
6. Omlazená pokožka
Rajčata obsahují i vitaminy A a C, které jsou nezbytné pro zdravou pokožku. Zatímco »Céčko« podporuje tvorbu kolagenu, který napomáhá mladistvému vzhledu pokožky a hojení ran, »Áčko« zase obsahuje retinoid, který se přidává například do pleťových krémů proti stárnutí.
7. Prevence rakoviny
V roce 1999 vyšla vědecká studie, která spojila lykopen se snížením rizika rakoviny prostaty, plic a žaludku. Například muži, kterým v těle našli nejvyšší hladinu lykopenu, měli o 21 % nižší pravděpodobnost rakovinou prostaty onemocnět.
Tip na báječnou polévku
Rajčata a vaření? Komu by se okamžitě nevybavila rajčatová polévka? A protože zdraví prospěšný lykopen se uvolňuje především u tepelně upravených rajčat, je to o důvod víc, proč si nějakou uvařit. Máme pro vás tip!
Tomatová...
Potřebujete: 1 lžíci olivového oleje, 1 střední cibuli, 3 stroužky česneku, 400 g Otmy Gurmán Rajčata loupaná, 400 ml zeleninového vývaru, bobkový list, sůl a pepř podle chuti, hrst lístků bazalky, zakysanou smetanu na dochucení.
Postup: V hrnci na rozpáleném olivovém oleji nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a najemno nasekaný česnek. Přidejte konzervu s rajčaty, zeleninový vývar a promíchejte. Přidejte bobkový list a podle chuti osolte a opepřete a vařte 15 minut. Přidejte pár lístků bazalky. Tyčovým mixérem polévku rozmixujte. Vmíchejte trochu zakysané smetany a podávejte.