Rajčaty ku zdraví: 7 důvodů, proč si je zamilovat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Rajčaty ku zdraví: 7 důvodů, proč si je zamilovat!

Věděli jste, že tepelně upravená rajčata jsou v lecčem zdraví prospěšnější?
Věděli jste, že tepelně upravená rajčata jsou v lecčem zdraví prospěšnější? (Foto scom, www.akademiekvality.cz)

Jsou nesmírně zdravá a skvěle chutnají. A když zrovna není jejich sezona, najdete je zakonzervovaná v každém obchodě. Věděli jste, že tepelně upravená rajčata jsou v lecčem zdraví prospěšnější?

1. Vařená jsou účinnější

Rajčata obsahují vyšší dávky lykopenu, červeného rostlinného barviva, který pomáhá likvidovat volné radikály v těle. Lykopen se uvolňuje především tepelnou úpravou, takže rajčata jsou více prospěšná tepelně upravená než v syrovém stavu.

2. Snižují krevní tlak

Rajčata jsou skvělým zdrojem draslíku, který pomáhá snižovat krevní tlak, má dobrý vliv na funkci nervového a svalového systému a podporuje správnou činnost srdce.

3. Proti špatnému cholesterolu

Díky obsahu červeného pigmentu lykopenu snižují »špatný« cholesterol a naopak zvyšují »dobrý« cholesterol.

4. Pro silné kosti

Podle vědeckých studií zlepšuje lykopen zdraví kostí a oddaluje výskyt osteoporózy.

5. Na ostřejší zrak

Obsah vitaminu A dělá z rajčat potravinu výbornou pro zrak. Je důležitý pro správné fungování sítnice, dobré vidění za slabého světla a také vidění barev. Také hraje roli při vývoji zraku dětí.

6. Omlazená pokožka

Rajčata obsahují i vitaminy A a C, které jsou nezbytné pro zdravou pokožku. Zatímco »Céčko« podporuje tvorbu kolagenu, který napomáhá mladistvému vzhledu pokožky a hojení ran, »Áčko« zase obsahuje retinoid, který se přidává například do pleťových krémů proti stárnutí.

7. Prevence rakoviny

V roce 1999 vyšla vědecká studie, která spojila lykopen se snížením rizika rakoviny prostaty, plic a žaludku. Například muži, kterým v těle našli nejvyšší hladinu lykopenu, měli o 21 % nižší pravděpodobnost rakovinou prostaty onemocnět.

Tip na báječnou polévku

Rajčata a vaření? Komu by se okamžitě nevybavila rajčatová polévka? A protože zdraví prospěšný lykopen se uvolňuje především u tepelně upravených rajčat, je to o důvod víc, proč si nějakou uvařit. Máme pro vás tip!

Tomatová...

Potřebujete: 1 lžíci olivového oleje, 1 střední cibuli, 3 stroužky česneku, 400 g Otmy Gurmán Rajčata loupaná, 400 ml zeleninového vývaru, bobkový list, sůl a pepř podle chuti, hrst lístků bazalky, zakysanou smetanu na dochucení.

Postup: V hrnci na rozpáleném olivovém oleji nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a najemno nasekaný česnek. Přidejte konzervu s rajčaty, zeleninový vývar a promíchejte. Přidejte bobkový list a podle chuti osolte a opepřete a vařte 15 minut. Přidejte pár lístků bazalky. Tyčovým mixérem polévku rozmixujte. Vmíchejte trochu zakysané smetany a podávejte.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.