Sousoší zavražděných z Lidic: Sochařka na něm dělala 20 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Sousoší zavražděných z Lidic: Sochařka na něm dělala 20 let!

Originál sousoší Lidických dětí je vystaven v památníku v Hrabyni v expozici nazvané Doba zmaru a naděje.
Originál sousoší Lidických dětí je vystaven v památníku v Hrabyni v expozici nazvané Doba zmaru a naděje. (Foto Aha! – Jiří Krušina, Slezské zemské muzeum)

Neuvěřitelných 20 let pracovala sochařka Marie Uchytilová-Kučová (†64) na sousoší 82 umučených lidických dětí. V pátek, přesně na 74. výročí vyhlazení Lidic německými okupanty, bude její restaurované dílo, sádrové odlitky dětí, vystaveno v památníku Hrabyně na Opavsku. Výsledné podoby bronzového pomníku umístěného v Lidicích se nedožila.

Sochařka začala na předloze pomníku pracovat v polovině 70. let minulého století. Nikdo si ho neobjednal, chtěla jej vytvořit sama za sebe. „Původně chtěla dát dětem tváře obětí nacistického pogromu. Nechtěla však trýznit přeživší matky, a tak zachovala pouze pohlaví a přibližný věk popravených dětí,“ prozradila vedoucí hrabyňského památníku Kamila Poláková.

Dvaačtyřicet děvčat a čtyřicet chlapců tvořila přes dvacet let ze sádry. Přála si, aby byla socha někdy odlita z bronzu. Neměla prostředky na nákladnou realizaci, komunistický režim o pomník nejevil zájem. „Po její smrti v roce 1989 sháněl peníze na odlití soch její manžel Jiří Václav Hampl,“ uvedla Poláková.


Restaurátoři bojovali s emocemi

Emoce, smutek ale i radost z vykonaného díla prožili restaurátoři originálu sousoší lidických dětí, které vedl Tomáš Skalík (38). „Kostru sochy tvoří dřevo, látky a povrch samotná křehká sádra. Byly zaneseny prachem, popraskány, některým chyběly prsty, vlasy, kousky šatů,“ pojmenoval nejčastější kazy Skalík. Sám si při práci sáhl na dno duševních sil. „Mám dvě děti a nebudu lhát, že když jsem si uvědomil celou tu tragédii, bylo mi těžko,“ netajil se restaurátor.


A dopisy zavražděných dětí...

Emoce při prohlížení sousoší znásobí četba dopisů. „Podařilo se nám získat několik kopií dopisů dětí z Lidic, které den před svojí smrtí napsaly domů. Právě tyto dopisy načetly stejně staré děti z Opavy,“ dodala Kamila Poláková.

Milá teto a strýčku, předem srdečný pozdrav z Polska, bez otce a matky, zasílá Ema a Venda. Milý strýčku a tetičko, byli byste tak laskaví a poslali nám nějaké šaty a obuv? Hlavně jestli byste mohli alespoň kus chleba a něco k jídlu, neboť nemáme nic než to, co máme na sobě a to již moc trvalosti nemá. Strejdo, nevíte snad o tatínkovi a mamince? Sbohem Ema a Venda

Milý strýčku a tetičko! Jsme zde samé děti. Nevíte, kde je tatínek? Kde maminka? Je s Aničkou? Jak to vypadá v Lidicích? Jste všichni zdrávi? Prosíme Vás, kdybyste nám mohli něco zaslati. Náš majetek je to, co máme na sobě. (...) V sobotu zde budeme tři neděle a vůbec se nepřevlékáme. (...) Kdybyste nám poslali také nějaké jídlo, byli bychom rádi. Prosím Vás, teď jsem se dověděla, že smím psát jen jeden dopis, tak kdybyste to dali přečíst dědečkovi a babičce. S pozdravem Pepoušek a Maruška


Vytvořila korunovou minci

Marie Uchytilová-Kučová byla autorkou jednokorunové československé mince. Mladá žena sázející v pokleku lípu zdobila na lícní straně nejpoužívanější československé platidlo přes třicet let. Modelem jí byla Bedřiška Synková, která jako devatenáctiletá byla v 50. letech odsouzena k desetiletému trestu vězení za vedení skautského oddílu. „...jaká to příležitost pro umělce – své srdce celému národu položit do dlaně!“ řekla o koruně autorka.

Kde? Národní památník II. světové války, Hrabyně
Kdy? Úterý až neděle 9:00 až 17:00, pondělí zavřeno  
Za kolik? 60 Kč, děti a senioři 30 Kč, rodinné 140 Kč (2 dospělí a 2 děti)



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.