Třináctiletá zlodějka přiznala krádež | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Třináctiletá zlodějka přiznala krádež

Nenechavá dívka se už v nízkém věku vydala na dráhu zločinu.
Nenechavá dívka se už v nízkém věku vydala na dráhu zločinu. (Foto Aha! – Mid. AI)

Bylo jí teprve třináct let, a už za sebou měla první trestný skutek – krádež. A taky první nelichotivé řádky v denním tisku. Psal o ní totiž 23. ledna 1911 deník Lidové noviny. Školačka Anna Zelinková z Brna ukradla devět c. k. rakousko- -uherských korun.

Ze zprávy Lidových novin, tehdy vycházejících v Brně, vyplývá, že posluhovačka R. Wasserburgerová z brněnské Panenské ulice měla ve své tašce uschovaných dvacet korun. Nenechavá Anča se ale vloupala do jejího bytu, tašku prohledala a nechala v ní korun jen jedenáct – devět skončilo v úkrytu pod školaččinou košilí. Bylo to tehdy dost peněz, uvážíme-li, že třeba vejce přišlo na čtyři až šest haléřů, kilo brambor na pět haléřů, kilo másla stálo něco přes dvě koruny. Za litr vína se platilo 60 až 80 haléřů, za půllitr piva od 12 do 26 haléřů.

Posluhovačka Wasserburgerová nelenila a vydala se na policejní strážnici, kde krádež peněz nahlásila. Rovnou také jmenovala podezřelou – Zelinkovic Anču. Tu policie bez pardonu zatkla a vyslechla. Holčina se ke zlodějně přiznala a všech devět korun panu komisaři vydala. Stále je schovávala pod košilí...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.