Horníka uškrtila namotaná šála | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Horníka uškrtila namotaná šála

Vzít si do dolu šálu, nebyl dobrý nápad.
Vzít si do dolu šálu, nebyl dobrý nápad. (Foto Aha! – Mid. AI)

Horník (†37), jehož totožnost denní tisk neupřesnil, se počátkem listopadu 1970 nevrátil domů z noční směny. Zůstal v Dole Zdeněk Nejedlý u Malých Svatoňovic na Trutnovsku. Kolegové z další směny ho našli mrtvého přímo na pracovišti.

Informace o tragédii přinesl list Rudé právo 5. listopadu zmíněného roku. Uvedl, že dotyčný zůstal po skončení směny v dole sám a vrtal otvory pro uložení náloží k odstřelu horniny. Jak následně ukázalo vyšetřování tehdejší Veřejné bezpečnosti společně s bezpečnostním technikem dolu, nešťastníkovi se na vrták smolně namotal konec jeho šály, kterou si chránil svůj krk.

Ta ho vzápětí udusila. Protože nebylo zjištěno zavinění jinou osobou, byl případ odložen. Zámecký archivář náchodského panství zaznamenal, že se v Jestřebích horách u Malých Svatoňovicích »«hořlavý kámen« kutal již roku 1634. V roce 1950 byly Svatoňovické doly přejmenovány na Důl Zdeněk Nejedlý. Pod tímto názvem dolovaly černé uhlí až do roku 1990, kdy z podzemí vyjel poslední vytěžený vůz.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.