Uloupil peněženku, pak kořist vrátil | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Uloupil peněženku, pak kořist vrátil

Peněženku prohlídl a vyhodil.
Peněženku prohlídl a vyhodil. (Foto Aha! – Mid. AI )

Poněkud zapeklitý kriminální případ řešila v lednu 1911 c. k. policie ve Frýdku. Šlo tenkrát o loupež, nebo nešlo? Kauzu popsal deník Lidové noviny, tehdy vycházející v Brně, 24. ledna zmíněného roku pod titulkem Podivné loupežné přepadení.

Co se stalo? Dělník Nitra šel v neděli večer z obce Dobrá do tehdy samostatného Frýdku. Nečekaně ho přepadl cizí muž, v němž byl později zjištěn dělník Blecha z Vítkovických železáren. Na Nitru křikl, ať mu navalí peníze, co u sebe má. Ten odmítl, a tak ho útočník povalil do příkopu a ukradl mu peněženku s pěti korunami. Pak se však stalo něco zvláštního.

Když se Nitra zvedl ze země, lupič se vrátil a peněženku i s penězi mu hodil k nohám. Nato se otočil a odešel na železniční stanici ve Frýdku. Jakmile tam vzápětí dorazil i Nitra, nechal zbojníka zatknout. Muži zákona zjistili jeho totožnost a stáli před otázkou: šlo o loupež, když pachatel uloupenou kořist oběti vzápětí vrátil? Jak vyšetřování kauzy dopadlo, není známo. Nynější město Frýdek-Místek vzniklo až 1. ledna 1943 spojením slezského Frýdku, moravského Místku a tří dalších obcí. Některé úseky řeky Ostravice tady tvoří historickou zemskou hranici Moravy a Slezska.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.