Jelen probodl parožím houbaře | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Jelen probodl parožím houbaře

Jelen neviděl houbaře rád.
Jelen neviděl houbaře rád. (Foto Aha! – Mid. AI)

V Lánské oboře na Rakovnicku našel počátkem října 1972 smrt nerozvážný muž (†68). Ač musel vidět a číst výstražné tabulky, které nepovolaným vstup do obory zakazovaly, přesto vešel dovnitř. To se ovšem nelíbilo statnému jelenovi, který na něj razantně zaútočil.

Je pravděpodobné, že přežvýkavec byl právě v říji a přítomnost člověka v těsné blízkosti zvíře vydráždilo natolik, že na seniora zaútočilo parožím. Nešťastník neměl proti jelenovi šanci a na místě utrpěným zraněním podlehl. A co ho vlastně do obory, kam byl vstup zakázán, přivedlo? Byla to houbařská vášeň a snaha přinést domů plný košík hřibů.

Protože vyšetřování případu neprokázalo žádné cizí zavinění houbařovy smrti, tehdejší Veřejná bezpečnost spis odložila do archivu. Lánskou oboru spravuje Kancelář prezidenta republiky prostřednictvím své příspěvkové organizace Lesní správa Lány. Podle údajů Lesní správy Lány jde patrně o historicky nejstarší oboru nejen v Evropě, ale i na světě. Od roku 1978 je Lánská obora součástí chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. V oplocené ukázkové části obory se platí symbolické vstupné.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.