Zloděj kradl při požáru | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Zloděj kradl při požáru

Zloděj zneužil tragického požáru, aby se obohatil.
Zloděj zneužil tragického požáru, aby se obohatil.  (Foto Aha! – Mid. AI)

V Klatovech vypukl dne 29. září 1908 požár, konkrétně v domě Josefa Cihláře. Plameny zachvátily některé místnosti stavení. Jak sám majitel domu, tak i sousedé a kolemjdoucí začali vynášet ven nábytek. Se skříněmi, stoly, židlemi a komodou se na ulici ocitla i postel.

O tu se Josef Cihlář zvlášť zajímal, protože pod matrací měl uloženy úspory ve výši 181 rakousko-uherských korun. Bohužel, brzy zjistil, že peníze pod matrací nejsou. Kdosi z přítomných je drze šlohl… O značné škodě, kterou - kromě požárem poničeného domu - nešťastník utrpěl, vypovídají údaje o cenách platných v té době.

Kilogram brambor stál pět haléřů, kilo másla přes dvě koruny. Za litr vína se platilo 60 až 80 haléřů, za půllitr piva od 12 do 26 haléřů. Dršťková polévka v restauraci stála 10 haléřů, vepřo-knedlo-zelo 60 haléřů. Dne 15. října zmíněného roku přinesl informaci o klatovském požáru a krádeži týdeník Český západ. Uvedl: „Proti jisté osobě na záchranných pracích zúčastněné bylo zavedeno přípravné vyšetřování pro spáchání této krádeže.“ O koho šlo, týdeník neupřesnil. V každém případě je krádež spáchaná při požáru vždy příkladem odporného, trestuhodného hyenismu.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.