Kradla na trhu, počtvrté šla sedět | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Kradla na trhu, počtvrté šla sedět

Žena na trh vyrazila nakupovat za pět prstů.
Žena na trh vyrazila nakupovat za pět prstů.  (Foto Aha! – Mid. AI)

Kradlo a krade se bohužel odnepaměti, co svět světem stojí. I na počátku dvacátého století. Svědčí o tom zpráva deníku Čas z 28. listopadu 1900 o jisté Filomeně Novákové ze Žamberka, nepolepšitelné zlodějce, kterou soudy už čtyřikrát poslaly do basy.

Nenechavá Filomena se specializovala na kapesní krádeže. Cizí tobolky, peněženky, náprsní tašky, to byla její vášeň. Třikrát skončila na c. k. policejním komisařství, pak na lavici obžalovaných před soudem a nakonec za mřížemi ženské trestnice v Řepích. Ale pokaždé, jen vyšla po odpykání trestu na vzduch, už zase koukala, koho by kde okradla. V listopadu zmíněného roku se vydala z rodného Žamberka do více než pět desítek kilometrů vzdáleného Náchoda. A na tamějším trhu zase řádila. Spáchala několik drzých kapesních zlodějen. A pak zase přišlo, co přijít muselo. Byla přistižena, zatčena a souzena u Krajského soudu v Hradci Králové. Ten ji už počtvrté poslal do Řep. Tentokrát na deset měsíců. Co bylo dál, už nevíme. Ale těžko předpokládat, že by snad čtvrtý zamřížovaný pobyt Filomenu polepšil... Řepskou věznici proslavil zločinec Václav Babinský, který tam dožil jako zahradník a je tam i pohřbený.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.