Záhadná otrava týden po svatbě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Záhadná otrava týden po svatbě

 Některé části pražských Dejvic připomínaly v tu dobu ještě spíše vesnici.
Některé části pražských Dejvic připomínaly v tu dobu ještě spíše vesnici. (ara)

Navštívit svého kamaráda Františka Findejse se v únoru 1922 vydal Ladislav Velek. Možná mu chtěl popřát i k svatbě, protože o týden dříve se František oženil. Jenže ho našel stejně jako jeho nevěstu a dalšího kamaráda v bezvědomí.

Když Velek přišel k domku v Dejvicích, které v tu dobu byly teprve dva měsíce pražskou čtvrtí, viděl oknem, že Findejs leží na zemi.

„Když násilím otevřel dveře a vstoupil do světnice, nalezl Findejse těžce oddechujícího a manželku jeho bez vědomí. U kamen ležel kamarád Ladislav Veselý. I on zápasil se smrtí. Velek zavolal policii. Policejní lékař konstatoval u všech silnou otravu narkotickým prostředkem, a poněvadž jejich stav vzbuzuje vážné obavy, dal všechny dopraviti do všeobecné nemocnice. Poněvadž není vyloučeno, že jde o vraždu zaviněnou jedním z otrávených, bylo zavedeno trestní řízení a na místě činu zabavena mletá káva a lahev neznámé tekutiny. Jak bylo zjištěno, oženil se Findejs se svou manželkou teprve před týdnem a žili šťastně. Do večera probrala se ze mdlob pouze Findejsová,“ napsal dobový tisk.

Ovšem druhého dne bylo vše jinak! Opět deník: „Po vyšetření, když někteří z postižených přišli k vědomí, bylo zjevné, že se jedná patrně o otravu uhelným plynem, který asi z bytu vymizel, když paní Findejsová s chotěm a hostem byli v bezvědomí nalezeni.“ Příčinou tedy nebyla otrávená káva, ale špatně spalující kamna.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.