Přejetý tramvají dál dláždil ulici | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Přejetý tramvají dál dláždil ulici

Dlaždič pokračoval v práci, jako by se nic nestalo.
Dlaždič pokračoval v práci, jako by se nic nestalo. (Foto Aha! – Mid. AI)

Musel to být hrůzyplný výjev, při kterém tuhla přihlížejícím krev v žilách. Zuřivě zvonící souprava pražské elektrické dráhy přejela v září 1900 v Budečské ulici na Královských Vinohradech dlaždiče. Když tramvaj popojela dál, zděšení přítomní málem nechtěli věřit vlastním očím.

Přejetý dlaždič totiž bez úhony vstal a jako by se vůbec nic nestalo, mlčky popadl kladívko, dlažební kostky, aby s ledovým klidem pokračoval ve své práci. Ne, tohle není aprílový vtípek. Začtěme se do zprávy v Praze tehdy vydávaného deníku Čas z 30. září uvedeného roku, která pozoruhodnou událost podrobně popisovala: „Přejet elektrickou drahou bez úrazu. Ve čtvrtek odpoledne o páté hodině přijížděl motorový vůz na stanici v Budečské ulici na Královských Vinohradech, která se právě dláždí.

Řidič vlaku dával výstražné znamení, dělníci jako obyčejně pomalu se uhýbali, avšak jeden zůstal na trati. Obecenstvo vykřiklo zděšeně, když vůz přes něho přejel. Překvapení však bylo ještě větší, když přejetý dělník vstal a dal se do práce.“ Jak je to možné? Deník Čas vzápětí všechno vysvětlil: „Dělník skryl se totiž v dolíku mezi a pod kolejemi a výkon jeho provázen byl konečně výbuchem smíchu.“ A v závěru článku pak list rozverně poznamenal: „Potom že se obec nestará o lidové zábavy!“

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.