Vrah převezl mrtvolu přes hranici | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Vrah převezl mrtvolu přes hranici

V závěji našel domkář tělo.
V závěji našel domkář tělo.  (Foto Aha! – Mid. AI)

Četníci v Žacléři na Trutnovsku stáli v lednu 1927 před nelehkým, jen stěží řešitelným úkolem. Domkář Josef Démut totiž v lese přímo u státní hranice Československa a Německa našel ve sněhové závěji mrtvolu mladého muže. Byl zřejmě zavražděn.

Jak 27. ledna zmíněného roku psal deník Československá republika, Josef Démut nebožtíka nalezl 21. ledna v šest večer. Svůj nález ještě téhož večera oznámil četníkům v Žacléři. Problém byl ovšem v tom, že podle téměř zavátých stop nebožtíka kdosi přivezl na saních od Kunzendorfu (dnes Niedomirów v Polsku), mrtvolu pohodil na našem území, aby ztížil pátrání, a vrátil se do Německa.

Podle knížky z nemocniční pokladny se mrtvý jmenoval Wili Neumann (narozen 1906) z Breslau (dnes Wróclaw). Jeho totožnost prokazovala rána na ruce, v knížce zaznamenaná. K vraždě muselo dojít na tehdy německém území. Zda byl zločin objasněn a vrah potrestán, není známo. Na spolupráci s německou policií se spoléhat nedalo. V době, kdy k vraždě došlo, se území Německa rozprostíralo až do blízkosti Bohumína. V roce 1945 se polsko-německá hranice posunula o několik set kilometrů na západ, na Odru a Nisu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.