Národní listy pohřbily živého | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Národní listy pohřbily živého

Postřelený mladík skončil ve špitále.
Postřelený mladík skončil ve špitále. (Foto Aha! – Mid. AI)

Václava Řeřichu (16), nádeníka ze středočeských Louňovic, »pochoval « v roce 1900 deník Národní listy, vydávaný v Praze. Jeho zpráva se ale nezakládala na pravdě, Václav byl sice zraněný, ale přežil. Pražský deník Čas si na pochybení konkurence »zgustl«…

V Louňovicích, které tehdy patřily do politického okresu Český Brod, se stala velmi nepříjemná věc. Mladík Václav Řeřicha si tam v sobotu 3. listopadu zmíněného roku pohrával s nabitou pistolí. A to tak neopatrně, že vyšla rána a nádeníkovi zasáhla břicho. Václavova rodina ho hned dopravila do nemocnice v Praze, kde se na klinice profesora dr. Mayera podrobil operaci. Zpráva o Vaškově maléru se odtud dostala do Národních listů, které ho ve svém článku nechaly zemřít, aniž by si autor ověřil skutečný stav věci.

Čas nelenil a Národním listům to vzápětí vpálil. Dne 6. prosince jízlivě psal: „Zraněnému se vede poměrně dobře a zpráva Národních listů, že zemřel a že mrtvola byla dopravena do pathologického ústavu, nezakládá se na pravdě.“ Říká se, že pokud se o někom rozšíří nepravdivá zpráva o jeho úmrtí, dožije se vysokého věku. Jestli to před 124 lety platilo i o Vaškovi z Louňovic, není známo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.