Válela se po dlažbě, urážela stráž | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Válela se po dlažbě, urážela stráž

Žena obtěžovala Pražany žebráním.
Žena obtěžovala Pražany žebráním. (Foto Aha! – Mid. AI)

Dělnice bez zaměstnání Josefa Čapková, dnes bychom řekli bezdomovkyně, obtěžovala 16. února 1925 o půl šesté večer v centru Prahy kolemjdoucí žebráním. Jakmile to zjistil nedaleko službu konající strážník, vyzval ji, aby ho následovala na strážnici.

To ale Pepina rozhodně neměla v úmyslu. Podle deníku Československá republika z následujícího dne „počala tropiti výtržnost“. Mrskla sebou na dlažbu, hlasitě křičela a odmítala vstát. V těch chvílích pomohli strážníkovi Pražané, kteří té scéně přihlíželi. Společně ječící ženu zvedli, postavili ji na nohy a strážník ji konečně mohl odvést do budovy zemského trestního soudu na rohu Spálené ulice a Karlova náměstí.

Že by ovšem ctila vážnost soudní budovy, to se rozhodně říci nedalo. Naopak – Čapková se opět dala do hulákání a zahrnula strážníka nepěknou sprškou nadávek. „Poněvadž se vzpírala předvedení, byla automobilem záchranného sboru převezena na strážnici a odtud dodána do bezpečnostního oddělení,“ psal deník. Výtržnice tedy skončila na legendární čtyřce v Bartolomějské ulici a musela počítat se soudním líčením a trestem.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.