Zanedbávali děti, skončili v base | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Zanedbávali děti, skončili v base

Holčičky se místo školy toulaly po městě.
Holčičky se místo školy toulaly po městě. (Foto Aha! – Mid. AI)

Trest ve výši jednoho roku odnětí svobody nepodmíněně uložil v srpnu 1972 krajský soud v Ústí nad Labem obžalované H. Holubové z Chomutova. Jejího muže J. Holuba poslal týž soud za mříže na devět měsíců – také nepodmíněně.

Čím se ti dva provinili? Prokurátor je obžaloval a soud pak následně odsoudil pro »trestný čin ohrožování mravní výchovy mládeže «. Citujeme z deníku Rudé právo, který vyšel 8. srpna zmíněného roku: „Svým dvěma dcerám (10, 12) obžalovaní trpěli chození za školu, nedbali na jejich hygienu, takže dívky chodily hladové a špinavé. Nedůslednou kontrolou jim rodiče umožňovali krádeže v obchodech a okrádání spolužáků ve škole.“

Dívky tak vyrůstaly jako dříví v lese. Ovšem to nebylo všechno, čím se manželé Holubovi podle zjištění soudu provinili. Měli také syna... Opět Rudé právo: „Když jejich syn uprchl z domova výchovy mládeže, skrývali jej a jeho pobyt doma tajili. Svůj poměr k dětem obžalovaní nezměnili, ani když na ně působily státní orgány, zejména národní výbor.“ Další osudy chomutovské rodiny nejsou známy.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.