Macechu praštila pohrabáčem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Macechu praštila pohrabáčem

Rozzuřená dívka se nevyspala dorůžova.
Rozzuřená dívka se nevyspala dorůžova. (Foto Aha! – Mid. AI)

Růžena Dudová z pražské Libně se dožila teprve sedmnácti jar. Pracovala jako dělnice u jedné místní firmy a navenek se zdálo, že žila vcelku poklidným životem. A přece se 31. března 1924 při svém mládí ocitla ve vazební cele zemského trestního soudu.

Kdo by to byl čekal? Na úvod si řekněme, že Růžena bydlela s nevlastní matkou Marií, tátovou druhou ženou, ve společném bytě. Jak spolu ty dvě vycházely, o tom se můžeme leccos dohadovat. Asi mezi nimi nepanovala žádná láska, když Růža na macechu vzala železný pohrabáč a praštila ji do hlavy. A tak se obě – slečna i paní Dudovy – ocitly 3. dubna uvedeného roku na stránkách tisku v rubrice »Z černé kroniky«. Co se tedy v libeňském bytě posledního březnového dne stalo?

Bylo časně zrána a Růžena měla vstávat do zaměstnání. Jenže po bouřlivém večeru vyspávala, nevstávala, a tak s ní macecha zatřásla: „Vstávej, ať jsi včas v práci!“ To ale neměla dělat... Růžena vylítla z postele jako čertík z krabičky, za sprostých kleteb a hrozeb zabitím popadla pohrabáč od kamen, rozpřáhla se a uhodila... Macecha skončila u lékaře, nehodná Růža za mřížemi. A to kvůli paragrafu »nebezpečné vyhrožování«. Měla si natáhnout budík. Ušetřila by si ve svém mladém věku nepříjemné popotahování u soudu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.