Vykrádali zaparkovaná auta | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Vykrádali zaparkovaná auta

Mladíci řádili na parkovišti.
Mladíci řádili na parkovišti. (Foto Aha! – Mid. AI)

Sklizeň, žně, žatva... Tak bychom mohli s klidem nazvat »činorodou aktivitu « čtyřčlenné party mladých chmatáků (21 až 22) z Liberecka v září 1984. Celkem v tomto měsíci spáchali čtyřicet a jednu krádež k tomu. Pak ale spadla klec...

Jedna z moudrých lidových pranostik praví: Září hrozny sbírá a ovoce zralé mívá. Nenechavá banda zpod Ještědu sice nesklízela hrozny, ale v přeneseném slova smyslu jí vloupačky »ovoce« vynášely. Jak dne 3. října zmíněného roku uvedl deník Rudé právo, dlouhoprsté kvarteto se zaměřovalo především na zaparkované automobily. Nepohrdlo ale ani šancí někoho nepozorovaně okrást.

Dva z pobertů už měli zkušenosti se soudem, jeden z těch dvou si rozsudek »jménem republiky « vyslechl hned dvakrát. Do zlodějského »řemesla« zasvěcovali zbylé parťáky, kteří na lavici obžalovaných dosud neseděli. Vykradených aut bylo nakonec dvaatřicet, dalších krádeží devět. Celkový zisk činil 22 tisíc korun, což při tehdejších cenách nebylo málo, vždyť průměrný měsíční plat u nás činil 2875 korun. Zlotřilou čtyřku Bezpečnost počátkem října vypátrala a zatkla. Bilance byla následující – jednoho chmatáka čekal už třetí trest, jednoho druhý. A dvěma přibyl do rejstříku trestů premiérový zápis.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.