Mravně zvrhlá mládež plzeňská | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Mravně zvrhlá mládež plzeňská

Za vlnou nárůstu kriminality byla podle dobového novináře divoká mládež.
Za vlnou nárůstu kriminality byla podle dobového novináře divoká mládež. (Foto Aha! – Mid. AI)

Regionální týdeník Český západ referoval dne 5. ledna 1911 o úspěšném zásahu c. k. policie v Plzni. Ta vypátrala a zatkla jistého S. (19), mladého pachatele novoroční vraždy, k níž došlo ve známé plzeňské Fuchsově restauraci zvané Koloseum. Autor článku si neopomněl postěžovat, jak jsou »dnešní« mladí zpustlí a divocí.

O oběti časopis bližší podrobnosti neuvedl. Spíše se soustředil na pochvalu západočeských kriminalistů. „Po namáhavém vyšetřování, kterému činěny byly různé překážky, podařilo se policii dopadnouti pravého vraha, jímž jest mladý dělník S. od Škodů. Při zatýkání kladl veliký odpor, takže tři tajní policisté musili jej odvésti.“

Vzápětí se autor článku rozhorlil nad tehdejší zpustlostí mladých Plzeňanů: „Naše dospívající mládež jest mravně zvrhlá a stává se nebezpečnou i lidským životům. Půjde-li to tak dále, stane se naše královské město tak pověstné jako Moravská Ostrava apod. Avšak přece jednou okolností předčí Plzeň jiná města, hlavně Prahu. Totiž obratnější policií. Jsme přesvědčeni, že pražská policie dosud by vraha neměla a také nechytila.“ Restaurace Koloseum bývala v Palackého ulici. Zvláštností byla vodní stříkačka na stropě, kterou majitel zklidnil bujné hosty, jakmile se schylovalo ke rvačce.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.