Panika ve vojenském táboře | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Panika ve vojenském táboře

Střílet v blízkosti koní nebyl dobrý nápad.
Střílet v blízkosti koní nebyl dobrý nápad. (Foto Aha! – Mid. AI)

Šest vojenských koní muselo být v červenci 1909 utraceno. Čtyři desítky dalších utrpěly tak závažná zranění, že nadále nebyli potřební pro službu v c. k. rakousko-uherské armádě. Stalo se ve vojenském táboře Mladá a na vině byl jistý hejtman od 91. pěšího pluku.

O případu referoval deník Čas 19. července zmíněného roku pod titulkem psaným dobovou češtinou Panika ve vojenském táboru. Nerozvážný hejtman (dnes hodnost kapitán), jehož jméno Čas neuvedl, nařídil, aby vojáci cvičně stříleli slepými patronami v těsné blízkosti tří stovek uvázaných koní. Byla to nebetyčná hloupost. Citujeme z Času: „Při prvním výstřelu splašily se koně, utrhly se od kolíků a v divém zmatku rozutekly se po celém okolí, při čemž zdivočelá zvířata sama mezi sebou se porážela a kopala. Z vojínů zraněn nebyl nikdo. Případ se vyšetřuje.“

Jak byl nerozvážný hejtman potrestán, není známo. Vojenský újezd Mladá je zrušený prostor s letištěm, kasárnami, byty a dalšími objekty, jenž se rozkládal na území okresů Mladá Boleslav a Nymburk. Areál s bývalým letištěm leží na území obce Milovice, malá část na území obce Straky. Po invazi v roce 1968 ho obsadila vojska bývalého Sovětského svazu a sídlila v něm až do roku 1991.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.