Vykrádal auta, oloupil chodce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Vykrádal auta, oloupil chodce

Jedno zvykradených aut gauner zapálil.
Jedno zvykradených aut gauner zapálil.  (Foto Aha! – Mid. AI)

Havířov býval za minulého režimu místem, kam se sjížděli z řady míst republiky chlapi, aby tu našli nový domov. V okolních dolech těžili uhlí a vydělávali si na živobytí. Našli se mezi nimi i ostří hoši, balancující na hraně zákona. A někdy i za tou hranou...

Jedním takovým byl i mladík (21), kterému budeme říkat třeba Francek. Už jednou si vyslechl rozsudek jménem republiky, ale pokoj si nedal. Aby si přivydělal na snazší obživu, vykrádal zaparkovaná auta spoluobčanů. Ale to mu nestačilo. Jeden vykradený auťák dokonce – jak se říká »z plezíru« – zapálil. Celkově tak napáchal škodu za nějakých 53 000 korun.

Aspoň tak to 24. srpna 1984 napsal deník Rudé právo. Tehdy to byly velké peníze, uvědomíme-li si, že průměrný měsíční plat u nás dosahoval na částku 2875 korun. Kromě toho byl Francek taky chasník od rány. A tak spolu s jedním kumpánem přepadli na odlehlém místě v Havířově procházejícího muže, kterého oloupili o peněženku s 2600 korunami. Pak spadla klec a Francek byl zatčen. Podruhé usedl na lavici obžalovaných před soudem a nakonec za ním zapadl vězeňský katr. Na jak dlouho, není známo.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.