Vraha usvědčil vrchní rada | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Vraha usvědčil vrchní rada

Bývalý majitel si nechal klíče od hospody.
Bývalý majitel si nechal klíče od hospody. (Foto: Ilustrační foto, ara)

Vrchní kriminální rada Václav Olič usvědčil v prosinci 1884 vraha Antonína H. (24). Ten na pražské Malé Straně zamordoval a pak oloupil Václava P. (†51), majitele hostince U Krále Brabantského.

Zmizení hostinského oznámila policii jeho teta Barbora L. Synovci pravidelně poklízela, ale osudného dne ho nenašla doma. Hostinec byl zamčený. Paní L. si odemkla vlastními klíči a zjistila, že uvnitř je vše v pořádku, jen synovcova postel byla zválená. Čtyři dny poté dvě sousedky našly tělo Václava P. pod kovovou mříží v odtokové stoce.

Vyšetřování se ujal Václav Olič. Vraha vypátral a pohnal před soud. Pachatelem byl Antonín H., bývalý majitel hostince U Krále Brabantského. Když prohýřil peníze, které získal dílem sňatkem, dílem prodejem hospody, přišel před úsvitem k Václavu P. krást. Ponechal si bez vědomí nového majitele jeden svazek klíčů, odemkl si a ve rvačce hostinského na lůžku uškrtil. Tělo pak vhodil do stoky, klíče do Vltavy. Vrchního radu Oliče na stopu přivedl fakt, že brzy po vraždě Antonín H. vyplatil ve »frcu« zastavené předměty, pronajal si kvartýr v novém činžáku na Vinohradech a nájemné zaplatil dopředu. Jak byl u soudu potrestán, není známo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.