Ženicha proměnila vzteklina v bestii | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Ženicha proměnila vzteklina v bestii

Ženicha pokousal vzteklý pes.
Ženicha pokousal vzteklý pes. (Ilustrační foto ara.)

Svatba slečny Marie N. z obce Sedlíkovice na Českobudějovicku s panem Karlem K. z vísky Sviny u Veselí nad Lužnicí se konala v sobotu 20. ledna 1934. Proběhla k plné spokojenosti zúčastněných. V první manželské noci se ale ženich proměnil v zuřivou bestii!

Děsivé události, které mladé paní K. po bohaté a nezapomenutelné veselce navždy změnily život, popsal deník Večer o deset dnů později takto: „V noci po svatbě Karel pokousal svou ženu Marii i její matku. Pak ohrožoval klidnící ho sousedy. Nato prchl ze statku své nevěsty a později byl nalezen na železniční trati Praha – České Budějovice poblíž stanice Bukovsko (dnes Dynín, pozn. red.), rozdrásán vlakem.“ Pro okolí nepochopitelná záležitost! Co bylo příčinou neuvěřitelných událostí, vysvětlil deník takto: „Karel K. dle lékařského úsudku byl zachvácen vzteklinou, která u něho propukla po čtyřech letech od doby, kdy byl nebezpečně pokousán psem. Ten byl tehdy považován za zdravého…“ Vzteklina je virové onemocnění centrálního nervového systému. Virus se přenáší slinami, nejčastěji pokousáním. Nemoc se projevuje změnami chování, dráždivostí, agresivitou a paralýzami. Vždy končí extrémně bolestivou smrtí, zabránit jí lze jen včasným očkováním.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.