Tvrdil, že krade kvůli MDŽ | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Tvrdil, že krade kvůli MDŽ

Zloděj tvrdil, že chtěl oslavit Mezinárodní den žen.
Zloděj tvrdil, že chtěl oslavit Mezinárodní den žen. (Foto: E.M.A. EUROPE)

Nočního zloděje, který se 8. března 1956 vloupal do uzavřené vinárny na tehdejším náměstí Lidových milicí v Ostravě, polapili pozorní hlídkoví příslušníci bývalé Veřejné bezpečnosti. Záhy zjistili, že šlo o havíře Štefana V. z Dolu Petr Cingr v Michálkovicích.

Chmaták ve vinárně o půl třetí ráno ukradl cigarety, likéry a peníze. Mužům zákona tvrdil, že lup chtěl použít jako dary v rámci Mezinárodního dne žen, který toho dne slavila celá Československá republika. O případu referoval deník Rudé právo 13. března 1956. Mimo jiné napsal: „Štefan V. bude mít nyní ve vazbě dost času přemýšlet o tom, že u nás má každý občan možnost na své potřeby i na cigarety poctivě si vydělat a že toho, kdo si je chce opatřovat nepoctivým způsobem, stihne zasloužený trest.“ Bývalý černouhelný Důl Petr Cingr se do roku 1946 jmenoval Důl Michal. Těžba v něm skončila roku 1994, kdy mu byl navrácen původní název Michal. Dnes je důl národní kulturní památkou, je přístupný veřejnosti a jeho správu zajišťuje Národní památkový ústav.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.