Vrazi zatčeni za patnáct let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Vrazi zatčeni za patnáct let

V pondělí: Filuta podváděl hospodské
V pondělí: Filuta podváděl hospodské (Ilustrační foto ara)

Židovský obchodník Majer Z. (†40) zemřel 8. listopadu 1918 v obci Kalyny na tehdejší Podkarpatské Rusi. Vrazi mu probodli vojenským bodákem břicho a pak i záda. Až 20. ledna 1934 přinesl deník Večer informaci o tom, že pachatelé vraždy byli odhaleni a zatčeni.

Co se zmíněného 8. listopadu v Kalynách odehrálo? Jak se po letech podařilo zjistit československým četníkům, dvojice místních chasníků, Ivan G. (46) a Ilko K. (40), přišla ráno před tamější synanogu. Obyvatelé mojžíšského vyznání se tam právě shromáždili k bohoslužbě. Výtržníci byli ozbrojeni vojenskými puškami s bodáky, Ivan G. několikrát vystřelil do zdi synagogy a vystrašení věřící začali utíkat zadem do polí. Uvnitř zůstali jen dva odvážlivci – zmíněný Majer Z. a muž, jeho jméno dokumenty nedochovaly. Pak do modlitebny vpadli G. spolu s K. a požadovali peníze. Došlo k bitce, při níž jeden zločinec obchodníkovi probodl břicho a druhý vzápětí záda. Nešťastník záhy skonal. Bandité pak utekli do ciziny. Vrátili se zanedlouho. Ač místní lidé v Kalynách věděli, kdo vraždil, obávali se říci to četníkům – báli se pomsty. Až v lednu 1934 četnictvo vrahy zatklo a dodalo je do vazby v okresním městě Ťačevo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.