Zoufali si z bídy a zabili se | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Zoufali si z bídy a zabili se

Senioři se dopisu s penězi nedočkali.
Senioři se dopisu s penězi nedočkali. (ilustrační foto Ara)

Společnou sebevraždu spáchali v únoru 1934 manželé Julius K. (†70) a Marie K. (†74) ze Znojma. Předtím napsali dopis příbuzným, že si »zoufají z bídy«. Zanedlouho zvonil u jejich dveří listonoš s poukázkou na 500 tehdejších korun, které Juliovi posílala jeho sestra...

Pětistovka by stařečkům načas hodně pomohla. Pro lepší představu čtenářů – průměrná denní mzda plně zaměstnaných dělníků tehdy činila 16 korun a 30 haléřů. Julius a Marie už se peněz bohužel nedočkali. Deník Večer 24. února zmíněného roku psal: „Marně zvonil u jejich dveří listonoš s penězi od sestry Julia K., které jim posílala na živobytí. Pak poukázku odnesl zpět na poštu. Když manželé ani odpoledne z bytu nevyšli, byl policejně otevřen. Oba nalezeni byli mrtvi – udušeni uhelnými plyny. Předtím se nezdařeně pokoušeli o sebevraždu oběšením, jak dosvědčily smyčky na klice dveří. Než zemřeli, napsali vysvětlující dopis příbuzným. Chudáci nevěděli, že záchrana je již na cestě...“ Výsledky vyšetřování znojemské policie prokázaly, že na smrti Julia a Marie K. nenesla vinu žádná třetí osoba, a proto byl spis založen do archivu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.