Italské lupiče odhalil číšník | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Italské lupiče odhalil číšník

Na číšníka si zlosynové jen tak nepřišli.
Na číšníka si zlosynové jen tak nepřišli. (Ilustrační foto ara.)

V Českých Velenicích na samém jihu Čech byli koncem ledna 1924 zatčeni tři italští lupiči Cenfi, Ronchi a Ferrara. Ti den předtím v Praze, v nejmenované bance, ukradli tašku s větší částkou korun. Z pohraničního městečka se chtěli dostat do Vídně.

Podle deníku České slovo z 29. ledna zmíněného roku na jejich příjezd už čekali na hraničním přechodu předem informovaní četníci. O akci byl zpraven i nádražní personál včetně číšníka Josefa O., od nějž Italové chtěli radu, jak se dostanou do rakouské metropole. Číšník upozornil četníky a zatčení bylo dílem okamžiku. Cenfi byl obviněn, že v bance vytrhl tašku s penězi sluhovi, předal ji Ronchimu a Ferrara »dával pozor«. Cenfi při výslechu tvrdil, že v bance sice byl, ale o krádeži nic neví. Ronchiho ani Ferraru prý nezná. Do Prahy přijel za dívkou, již potkal ve francouzské Nice. Po konfrontaci Cenfi připustil, že oba krajany sice zná, ale krádeže se neúčastnil. „Dle záznamů v cestovních pasech byli lupičové společně v Káhiře, Cařihradě, Bělehradu a Budapešti a zdá se, že také tam provedli podobné loupeže. V tomto směru bylo zavedeno další pátrání. Zatčení lupičové byli dodáni k zemskému trestnímu soudu,“ uzavřel deník.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.