Hlídač obvinil ženy z krádeže jetele | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Hlídač obvinil ženy z krádeže jetele

Jetel nikdo neukradl.
Jetel nikdo neukradl. (Ilustrační foto ara.)

Z dnešního pohledu hodně kuriózní trestní případy se řešily v minulosti na českém venkově. Příkladem může být »věc trestní z roku 1937«, kterou zkoumal obecní trestní senát v tehdy samostatné obci Březiněves. Tu najdeme na severním okraji Prahy. Šlo o polní pych – údajnou krádež jetele.

Případ vyvolal v obci velké pozdvižení! Záznam o tom najdeme v obecní kronice Březiněvse, kde se píše: „Dne 19. prosince byla před obecním trestním senátem projednávána žaloba, podaná přísežním polním hlídačem Antonínem N. u místního velkostatku na dvacet osm obžalovaných pro polní pych (jetel) ze dne 17. října v odhadnuté škodě 300 Kč.“ Aby si čtenáři mohli udělat lepší představu o předmětné škodě, kterou měli místní vesničané majiteli velkostatku způsobit, pak v roce 1937 stál litr mléka jednu korunu a 45 haléřů, kilogram chleba dvě koruny a 25 haléřů, kilogram másla 12 korun. „Všichni obžalovaní, tedy vesměs ženy, jsou z Březiněvse. Někteří poukázali na fakt, že toho dne byli v zaměstnání a že přísežný polní hlídač Antonín N. na místě činu nebyl a nikoho v té době na uvedeném místě nepřistihl,“ pokračuje záznam v obecní kronice. A jak celá ta »kauza« vlastně dopadla? Pro osmadvacítku obžalovaných velmi dobře, neboť zápis v kronice hovoří v závěru doslovně takto: „Obecní trestní senát dospěl k názoru, že obžaloba nespočívá na věrohodné výpovědi přísežného polního hlídače Antonína N. a udání ta jsou pochybná. Obžalovaní byli proto žalob zproštěni.“ Březiněves byla v uvedeném roce samostatnou obcí. Až v roce 1974 došlo k jejímu připojení k Praze, a to společně s dalšími třemi desítkami jiných obcí.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.