Zloděj ukradl i bony | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Zloděj ukradl i bony

Za drápy mu skončily i bony.
Za drápy mu skončily i bony. (Ilustrační foto ara.)

Notorický poberta (24) kradl v lednu 1976 v pražských podnicích. Jeho modus operandi byl vždy stejný. Nenápadně prošacovat kapsy odložených kabátů a bund. Za drápy mu zůstaly i tuzexové bony, nejžádanější měna v socialistickém Českolovensku.

Při své poslední akci našel zloděj v kapsách nepozorných pijanů 250 tehdejších korun a zaradoval se z potěšující kořisti. Vždyť průměrná hrubá týdenní mzda zaměstnanců v civilním sektoru národního hospodářství tehdy činila 595 Kčs. Pak se ovšem před jeho očima mihl odznak kriminální služby a na rukou mu cvakla ocelová pouta. Vzápětí zloděj skončil za katrem cely předběžného zadržení. Vyšetřovatel VB začal následně zkoumat činy nepolepšitelného dlouhoprsťáka, a hle! Ukázalo se, že za tři týdny spáchal zlotřilec v prvním pražském obvodu hned několik krádeží. V jedné vinárně skončilo v jeho kapse dokonce 800 korun, které mu »neříkaly pane«. Chmaták kradl i v Praze 5, kde podle informací Veřejné bezpečnosti v několika zábavních podnicích odcizil čtyřikrát různé částky peněz, zapalovače a sto tuzexových poukázek, tzv. bonů. Kapsář se samozřejmě dostal opět na lavici obžalovaných před soud a pak za mříže.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.