Bestiální vrah jménem Svatoslav | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Bestiální vrah jménem Svatoslav

Svatoslav byl popraven už v Mnichovskou dohodou okleštěné republice.
Svatoslav byl popraven už v Mnichovskou dohodou okleštěné republice. (Ilustrační foto ara.)

Tak trochu mimo pozornost veřejnosti se na podzim roku 1938 odehrál soudní proces s bestiálním vrahem Svatoslavem Š. (†26) z Roudnice nad Labem. Ačkoli by ho jeho křestní jméno mělo předurčovat k dobrotě a zbožnosti, tenhle psychicky narušený sexuální násilník byl pravým opakem. Trojnásobný vrah zemřel na popravišti 7. listopadu zmíněného roku.

To ale Československo žilo nacistickým záborem pohraničí a jeho důsledky... Svatoslav pocházel z rodiny cukrovarského inženýra, jenže svým blízkým neudělal ani tu nejmenší radost. Byl to odmala sadista, týrání zvířat a dokonce i malých dětí mu působilo zvrhlé potěšení. S přibývajícími lety napadal i ženy a jeho útoky měly sexuální podtext, jenže jeho blízcí dlouho nevěřili, že za násilnými skutky stojí právě Svatoslav. Nakonec se ničemník dopustil dvou vražd mladých žen a jedné vraždy malého klučiny (†5). Dítěti rozbil hlavičku kladivem, ženám odřezal ňadra. K těmto šíleným činům se po zatčení doznal. Kromě toho ovšem byl Š. podezřelý z dalších hrůzných skutků spáchaných v kraji pod slavnou horou Říp, ty mu ale kriminálka prokázat nedokázala. Popraven byl Svatoslav Š. na šibenici v relativně mladém věku, podle verdiktu soudu »pro zločin úkladných vražd loupežných, zločin nedokonaných vražd úkladných, sexuální zvrhlost«. S prezidentskou milostí v těch vzrušených a tragických dobách počítat nemohl. Dne 5. října 1938, po přijetí Mnichovské dohody, totiž Edvard Beneš na funkci prezidenta abdikoval. A jeho nástupce Emil Hácha byl do funkce zvolen až 30. listopadu. To už byl vrah Š. tři týdny po smrti.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.