Podvodník utekl z vězení | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Podvodník utekl z vězení

Mříže muže neudržely.
Mříže muže neudržely. (Ilustrační foto ara.)

Notně si oddechli brněnští příslušníci bývalé Veřejné bezpečnosti, když jim 1. dubna 1970 padl do rukou mladý zlotřilec (22). Po ničemníkovi už čtvrt roku marně pátrali na celém území tehdejší ČSSR všichni muži i ženy sloužící v řadách tehdejšího SNB.

Nebyl to žádný apríl, nýbrž úspěšný závěr celostátní pátrací akce. Ta byla vyhlášena na konci roku 1969 poté, kdy mladík, soudně potrestaný zloděj, utekl z vězení. Případ popsal deník Rudé právo 3. dubna 1970. Mimo jiné list uvedl, že v osobě hledaného uprchlého trestance dopadla VB v jihomoravské metropoli »výkonného lupiče a podvodníka«. Čtvrt roku se na útěku před spravedlností v zimních měsících živil po svém – zlodějnami. Na jižní Moravě vyloupil sedm rekreačních chat, vykradl čtyři zaparkované osobní automobily a vloupal se dokonce i do jednoho biografu. „Navíc podvedl devět důvěřivých občanů, které připravil o různé sumy peněz,“ napsal deník. Veřejná bezpečnost eskortovala mladého pobertu zpět do věznice, z níž v prosinci předchozího roku zdrhl. Samozřejmě ho navíc čekal další soudní proces.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.